chrome firefox opera safari iexplorer

Хліб восени може подорожчати на 30%

01 лютого 2012 о 15:01

За сприятливих для сільського господарства природних умов хліб восени подорожчає на 6—10 відсотків, за несприятливих — аж на 30!

Про це на брифінгу повідомив президент «Союзу сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів» Іван Томич, повідомляє агентство НБН.

Пов’язано це з тим, що третину площ озимини доведеться пересіювати. Такого висновку дійшли у Міністерстві аграрної політики та продовольства України.

Найбільш несприятливою для ярої пшениці (а також ріпаку) виявилася осіння посуха, в результаті якої посіви просто не зійшли — пересівати доведеться 2,5 млн. гектарів зернових. Тепер аграрії турбуються, щоб сильні морози не проникли під сніговий покрив та не пошкодили посіви озимини.

На сьогодні у відділі агрометеорології Укргідрометцентру 30—35% площ з озимими культурами оцінюють як недостатньо вкриті снігом. Ризик також становлять різкі перепади температури, в результаті яких сніг може підтанути, а потім iз новими морозами утворити крижану кірку, під якою рослини можуть просто задихнутися.

Збитки аграріїв від цьогорічних морозів можуть скласти більше 800 млн. гривень.

Лише навесні можна буде оцінити збитки, завдані на Півдні України винограду та персиковим деревам.

Прогнозовано подорожчає і так званий «борщевий набір», проте несуттєво — запасів картоплі, капусти, буряку та цибулі в Україні достатньо, суттєво подорожчати може лише морква.

Водночас ціни на гречку, якої засіяли на 210 відсотків більше, ніж у 2010 році, мають залишитися сталими.

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути