chrome firefox opera safari iexplorer

«Кохання по-українськи» представили у столиці

14 лютого 2012 о 11:02

Місцеву альтернативу святкуванню дня Святого Валентина запропонували в понеділок у Національному музеї українського народного декоративного мистецтва. Гості свята, а це переважно молодь, мали змогу потанцювати під народні пісні і разом розмалювати писанки, щоб дізнатись більше один про одного. 

Дійство під назвою «Кохання по-українськи» в музеї проводять вдруге. За словами однієї з організаторів заходу Юлії Червінської, із днем Святого Валентина, який святкують 14 лютого, воно пов’язане тільки опосередковано, оскільки згадане свято – запозичене і відзначається в Україні відносно нещодавно.

«Є Стрітення, яке от буде 15 лютого, коли стрічається весна із зимою, тобто так само це можна порівняти із тим, як чоловік зустрічає жінку. А дня Святого Валентина як такого в Україні не існує, – зауважує Юлія Червінська. – Тому ми показуємо альтернативу, як можна відсвяткувати, власне, «в українському стилі», тому що в українців дуже багато традицій, багата культура, з якої можна черпати сюжети».

На вході до експозиції гості свята могли побачити освідчення в коханні в українському кіно, а також взяти участь у лотереї, отримавши в результаті або сувенір на згадку від музею, або зразок еротичної поезії від українських літературних класиків, якої не зустрінеш у шкільній програмі.

Життя «у чотири руки»

Для уже сформованих пар музейники проводили психологічний тренінг «У чотири руки»: пара повинна була спільно розмалювати писанку, після чого отримувала «портрет» свого імовірного подальшого співжиття. Проводила тренінг не фаховий психолог, а інша співробітниця музеюГалина Безкоровайна.

«Ідея цього тренінгу – бачити людей, її і його, як вони працюють над чимось. Як правило, вони роблять щось одне. Наприклад, коли це писанка, то вони роблять одну писанку на двох. І тоді я вже спостерігаю: хто з них ініціативу бере в свої руки, а хто дозволяє це робити, – розповідає вона. –А вже під кінець, коли вони вже роботу зробили, я можу розказати про них, як про пару щось конкретне. Але я абсолютно не претендую на стовідсоткову достовірність. Це все із розряду чогось напівсерйозного».

Ініціатори свята кажуть, що плекають саме українські традиції, але нововведенням цього року була не надто питомо українська розвага – так зване «швидке побачення», коли учасники коротко спілкуються з різними людьми.

Для гостей свята у музеї виступав фольклорний гурт «Кралиця».

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути