chrome firefox opera safari iexplorer

Кримському спікеру порадили або поважати Конституцію, або повертатися у бізнес

07 лютого 2012 о 20:40

Заступник Голови Верховної Ради України Микола Томенко заявив, що високопосадовці, а тим більше такого високого рівня, як Голова Верховної Ради Криму, повинні знати Конституцію України та її виконувати.

Про це М.Томенко сказав, коментуючи обурення спікера кримського парламенту Володимира Константинова тим, що органи центральної влади направляють кореспонденцію на адресу кримської влади українською мовою.

Микола Томенко нагадав, що стаття 10 Конституції України передбачає, що «Державною мовою в Україні є українська мова. Держава забезпечує всебічний розвиток і функціонування української мови в усіх сферах суспільного життя на всій території України».

Він також наголосив, що «принцип державності мови, звісна річ, поширюється на політичних діячів і державних службовців, які працюють на всій території України». Та додав, що, на щастя, у статті 134 Конституції Автономна Республіка Крим визначена «невід'ємною складовою частиною України і в межах повноважень, визначених Конституцією України, вирішує питання, віднесені до її відання».

А тому, на переконання Віце-спікера, такі заяви свідчать про відсутність етики не лише високопосадовця, а й етики громадянина України.

«Я сподіваюся, що спікер Парламенту Криму не має подвійного громадянства і є громадянином України. Тому із міркувань етики громадянина України мусив би поважати і шанувати державну мову держави, в якій він є одним з її високопосадовців», — наголосив М.Томенко.

М.Томенко ще раз наголосив, що такого рівня посада, безперечно, вимагає знання державної мови, а тому «подібні висловлювання є не просто недоречними, а й некоректними та зневажливими по відношенню до Української Держави та Конституції України».

«У нього є лише одна альтернатива: або поважати Україну, її Конституцію, або повертатися у бізнес, де нема вимог до знання державної мови», — додав Віце-спікер.

25 квітня

Інші дати
Вероніка Черняхівська 
1900 – українська письменниця, поетеса-лірик, перекладачка (медичні праці, «Місячна долина» Дж. Лондона, «Прорість» Е. Золя, «Олівер Твіст» Ч. Діккенса). Онука письменника М. Старицького.
Розгорнути
Народився Микола Трублаїні (Трублаєвський Микола)
(1907, с. Вільшанка, Вінницька область – 1941) - український письменник, автор творів для дітей та юнацтва - «Мандрівки», «Шхуна «Колумб», науково-фантастичного роману «Глибинний шлях».
«Будь хоробрим, витривалим. Це потрібно для Батьківщини, для тебе самого. Учись у мужніх, кмітливих, стійких, наслідуй їх. Вони допоможуть тобі стати справжнім громадянином...» (Микола Трублаїні)
Розгорнути