chrome firefox opera safari iexplorer

Київського вбивцю собак відправили на перевірку в психлікарню

24 лютого 2012 о 10:52

Олексія Ведулу, 19–річного студента, який разом із сусідом–однолітком Романом Полібіним жорстоко знущався з собак, знімаючи катування на відео, направили на експертизу психічного здоров’я до Київської міської клінічної психоневрологічної лікарні №1. Таку ухвалу винесла суддя Косик на другому засіданні у справі київських живодерів. Сумніви в адекватності Ведули, який зарізав, за матеріалами справи, дев’ять, а на переконання зоозахисників — близько сотні цуценят, виникли в адвоката Сергія Остапенка, який і звернувся з відповідним клопотанням. «Дев’ять тварин — це ж не поодинокий випадок, тому я прошу суд призначити амбулаторну судово–психіатричну експертизу», — пояснив адвокат. Проте суддя постановила, що психічний стан Ведули досліджуватимуть у стаціонарі.

Раніше обоє підсудних погодилися з усіма обвинуваченнями, висловили каяття, навіть попросили вибачення в присутніх у залі захисників тварин. Проте потім своїми свідченнями Олексій де–факто відмовився від сказаного: він переконував, що не знає, чому різав цуценят, що змови не було, а Полібін не знав, що саме фіксуватиме на відео. Тоді як в обвинуваченні йдеться і про змову, і про усвідомлення обома того, що роблять. Тому розгляд справи суддя вирішила вести не за скороченою процедурою, а таки допитати всіх свідків і з’ясувати обставини злочину.

Клопотання адвоката підсудних цілком логічне: він усвідомлює, що 60 епізодів відео з жорстокими розправами, виявлені на жорсткому диску Ведули, за детального розгляду можуть довести: убивств було значно більше, ніж дев’ять. І тепер захист, аби пом’якшити вирок, намагатиметься «зліпити» з живодера психопата. Хоча садист переконує, що не мав травм голови, на обліку в психіатра не перебуває і на розлади не скаржиться.

Нагадаємо, Ведула вбивав цуценят ударами каміння по голові, «метанням» об стіни, топлячи у ванні, забиваючи ногами. Усе це на мобільний телефон знімав Полібін, після чого Олексій викладав відео в соціальній мережі. Підсудним інкримінують частину 1 статті 292 та частину 3 статті 300 Кримінального кодексу, які передбачають штраф або позбавлення волі на термін до п’яти років.

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути