chrome firefox opera safari iexplorer

Московський патріархат впевнений, що отримає Києво-Печерську лавру

15 лютого 2012 о 11:13

Українська православна церква Московського патріархату сподівається на передачу в її власність Києво-Печерської лаври та Свято-Успенської Почаївської лаври (Тернопільська область).

Про це в інтерв'ю газеті «День» сказав архієпископ Переяслав-Хмельницький і Вишневський, секретар предстоятеля УПЦ (МП) Олександр.

«Вірю, що цей законопроект (№9690) буде схвалено», — повідомив він.

Разом з цим він зазначив, що у разі передачі цих святинь у власність УПЦ (МП) будуть укладені угоди з відповідними державними установами про зобов'язання церкви перед самими лаврами, а також щодо вірян інших релігійних конфесій у зв'язку з такою передачею.

Зі слів архієпископа, толерантне ставлення до інших конфесій є дуже важливим.

Як повідомляло агентство, на початку лютого предстоятель УПЦ Київського патріархату патріарх Філарет звернувся із проханням до Президента Віктора Януковича, Кабінету Міністрів і Верховної Ради не допустити передачу Києво-Печерської та Свято-Успенської Почаївської лавр у власність УПЦ (МП).

12 січня в парламенті було зареєстровано законопроект №9690, у якому 6 депутатів запропонували Раді вповноважити уряд передавати об'єкти культурної спадщини національного значення в безкоштовне користування або у власність релігійним організаціям.

В 2001 році постановою Кабміну пам'ятники Кременця і Почаєва (у тому числі й лавра) були оголошені Кременецько-Почаївським державним історико-архітектурним заповідником, а в 2003 році Почаївська лавра була виключена зі складу заповідника і передана у власність чоловічому монастирю УПЦ (МП).

Києво-Печерська лавра входить до переліку всесвітньої культурної спадщини ЮНЕСКО.

Її територія розділена на дві частини — Верхню і Нижню.

Верхня лавра — заповідник, у Нижній лаврі перебуває чоловічий монастир УПЦ (МП).