chrome firefox opera safari iexplorer

«Нова хвиля» може переїхати з Юрмали

16 лютого 2012 о 13:37

Цього року в Юрмалі може не відбутися популярний в пострадянських країнах пісенний конкурс «Нова хвиля». 

Російські організатори фестивалю повідомили, що мають намір перенести «Нову хвилю» в інше місце.

В Латвії по-різному оцінують цю новину. Одні латвійці висловлюють задоволення, що свято «російської помпезності й поганого смаку» не відбуватиметься на латвійській землі, інші ж підраховують збитки від втрати Юрмалою цього конкурсу.

Чутки про те, що «Нову хвилю» більше не проводитимуть в Латвії з’являються практично щороку. Окремі експерти називають це своєрідною піар компанією організаторів.

Однак цього разу генеральний продюсер конкурсуІгор Крутой поінформував латвійську газету «Час» про серйозні наміри організаторів поміняти місце проведення «Нової хвилі» з огляду на те, що «співпраця з Юрмальською міською владою досягла критичного рівня».

«Організатори конкурсу хочуть дуже багато»

Керівництво Юрмали вважає такі скарги необґрунтованими. Віце-мерЛариса Лоскутова запевняє, що Юрмала йде на поступки організаторам майже у всіх питаннях, при цьому самоврядування не отримує фінансової вигоди від конкурсу.

«Ми безкоштовно надаємо приміщення «Новій хвилі», ми забезпечуємо поліцію, порядок, швидку допомогу. Ми зі свого боку робимо все. Водночас до бюджету Юрмальської Думи жодні прибутки від конкурсу не надходять, у нас лише витрати передбачені. Прибутки отримують наші підприємці», – зазначила журналістам Лариса Лоскутова.

Мер Юрмали Ґатіс Труксніс із цього приводу додав, що «організатори конкурсу хочуть значно більше, ніж можна уявити – різні виходи до моря, шоу, блокування вулиць та пляжу».

Водночас відомий латвійський композитор, один із патронів «Нової хвилі»Раймонд Паулс дорікає Юрмальській думі в тому, що вона не переймається поліпшенням інфраструктури міста, досі не реконструйовано концертний зал «Дзінтарі».

«Наразі я не хочу висловлювати з приводу перенесення конкурсу якогось жалю. Були свої досягнення, були й помилки. Так чи інакше розголос про Юрмалу був», – зауважив Раймонд Паулс.

Візитівка Латвії чи «конкурс поганого смаку»

Проти проведення «Нової хвилі» у Юрмалі не раз висловлювалися представники латвійського істеблішменту. Зокрема колишній міністр культури Латвії Сарміте Елерте вважає, що «Нова хвиля», а також метушня навколо неї, символізує пострадянський простір, який Латвія хоче назавжди залишити.

Відомий адвокат та громадській діяч Андріс Ґрутупс відзначає, що під час проведення конкурсу Юрмала виглядає «як одна з російських губерній». На його думку, на «Новій хвилі» латишів хочуть привчити до домінування російської мови.

Частина пересічних латвійців вважає, що «Нова хвиля» не представляє культурної цінності, але є й такі, що називають цей конкурс однією з візитівок Латвії.

Бізнесмени наводять аргументи на користь конкурсу з точки зору економічної вигоди. За оцінками Латвійської асоціації готелів та ресторанів, гості та учасники «Нової хвилі» витрачають в Юрмалі щорічно 14 мільйонів євро.

У 2011 році конкурс «Нова хвиля» відзначив своє десятиріччя. Цього року він має відбутися з 24-го по 29 липня. Юрмальска дума поки що не отримала офіційного підтвердження намірів організаторів змінити місце проведення «Нової хвилі».

23 квітня

Інші дати
Народився Василь Земляк (Вацик)
(1923, - с. Конюшівка Вінницької обл. - 1977) - український письменник, видавець, кіносценарист.  Найбільше визнання здобула дилогія "Лебедина зграя" (фільм "Вавилон - ХХ") і "Зелені млини".
Розгорнути
Народився Григорій Тютюнник
(1920, с.Шипівка Полтавська область – 1961) - український письменник. Автор роману «Вир».
«Кажуть, що дуже мудрий чоловік оту всю техніку військову видумав. А я мислю так, що якби найшовся такий, що все оте попалив, той був би наймудріший...» (Григорій Тютюнник
Розгорнути
Народився Іван Шмальгаузен
(1884, м. Київ - 1963) - біолог. Всесвітньо відомий теоретик еволюційного вчення XX ст.
Розгорнути