chrome firefox opera safari iexplorer

Природоохоронці: заповідники кинули напризволяще

17 лютого 2012 о 07:20

У державному бюджеті не передбачені кошти на утримання територій природно-заповідного фонду, підпорядкованих Держлісагентству.

Про це заявили представники громадських екологічних організацій під час прес-конференції «Льодовиковий період на заповідних територіях: не випадковість, а політика?».

«Ситуація, яку ми розглядаємо, вкотре демонструє, що наявність у структурі Держлісагентства об'єктів природно-заповідного фонду вищого рівня – пряма загроза національній безпеці держави та державним пріоритетам України в галузі охорони навколишнього природного середовища. Окрім цього, така ситуація може призвести до скорочення штату працівників природно-заповідного фонду», — вражає начальник відділу науки і моніторингу національного природного парку «Гомільшанські ліси» Антон Влащенко.

У своєму зверненні до уряду та Верховної Ради природоохоронці наголосили на важливості вжиття невідкладних заходів та відновлення у бюджеті коду видатків та кредитування 1901080 – «Збереження природно-заповідного фонду». На їхню думку, це дозволить забезпечити фінансування діяльності заповідних територій у складі Держлісагенства.

«Нашим суспільством ще не оволоділо розуміння важливості живої природи для людей і економіки. Поведінка багатьох наших співгромадян, котрі захоплюють ліси чи береги річок, виловлюють останнього осетра чи вбивають лося, отруюють ріку чи виснажують землю – злочинна. Громадяни і держава повинні кардинально змінити ситуацію і максимально швидко почати впроваджувати заходи для відновлення природного каркасу, основу якого має становити заповідний фонд на 10% території України до 2015 року», – наголосив голова Національного екологічного центру України (НЕЦУ), доктор біологічних наук Ярослав Мовчан.

У свою чергу курівник Молодіжного відділення НЕЦУ Марія Фатікова додала, що усе ще актуальним залишається питання створення централізованого органу, який би опікувався всіма заповідними територіями і реалізував би єдину державну політику.

Нагадаємо, у 2011 році екологи звернулися до Президента України з проханням створити централізований орган, який би здійснював державну політику в галузі природно-заповідного фонду.

Наразі екологічні організації переконані, що скорочення видатків з Держбюджету-2012 на утримання заповідних територій неминуче призведе до занедбання заповідних територій та безробіття наукових співробітників заповідників та національних парків.

Підготувала Майя Заховайко

«Рідна країна»

19 квітня

Інші дати
Мар’ян Крушельницький
1897 – український актор, режисер. Один із фундаторів українського театру.
Розгорнути
Народився Марко Бараболя (Рознійчук Іван Федорович)
(1910, с.Ділове Закарпатська область - 1945) - український письменник-сатирик, «королем закарпатського гумору» називали його сучасники.
«Не сумуйте, полонини ! Засихайте, сльози! Зацвітайте, черемшини! Смійтесь, верболози» (Марко Бараболя)
Розгорнути