chrome firefox opera safari iexplorer

Російське видавництво заявило про свої права на твори Булгакова

13 лютого 2012 о 15:02
«Майстер і Маргарита» і «Собаче серце» були вилучені з каталогу онлайн-бібліотеки Максима Мошкова на вимогу московського видавництва.

Як повідомляє Буквоїд із посиланням на засновника однієї з найпопулярніших в Рунеті бібліотек Lib.ru Максима Мошкова, видавництво «Проспект» домоглося видалення з каталогу електронних версій романів «Майстер і Маргарита» і «Собаче серце» Михайла Булгакова.

Виявилося, що ще восени видавець сповістив власника бібліотеки про свої права на розповсюдження двох найвизначніших творів російської літератури XX століття. Згідно із політикою ресурсу, Мошков підкорився вимогам правовласника.

Четверта частина Цивільного кодексу РФ свідчить, що твір знаходиться під охороною авторського права протягом життя автора, плюс 70 років з 1 січня наступного року після його смерті. У разі, якщо книга була опублікована після смерті автора, термін обчислюється з 1 січня року, наступного, після моменту публікації.

Булгаков помер в 1940 році (70 років від дня його смерті минули 10 березня минулого року), але роман «Майстер і Маргарита» був опублікований в 1966 році, а «Собаче серце» — в 1968 році, відповідно, терміни закінчаться лише в 2037 і 2039 році.

Інші твори Булгакова, що з'явилися у пресі за його життя, а також невидані варіанти «Майстра і Маргарити» в каталозі Lib.ru, як і раніше, доступні.

Трохи більше року тому Мошков заявив, що з більш ніж 40 000 творів, які представлені в каталозі бібліотеки (існуючої, між тим, понад 15 років), на прохання правовласників було прибрано всього близько 150.

До речі 

72 роки тому (13 лютого 1940 року)  Михайло Булгаков закінчив роман «Майстер і Маргарита».

16 квітня

Інші дати
Феодосій Федченко
1911 –  український метролог, фізик-експериментатор. Створив найточніший маятниковий годинник – астрономічний годинник Федченка (АГФ), яким оснащено більшість обсерваторій, станцій метро і телецентрів країн колишнього СРСР.
Розгорнути
Народився Борис Возницький
(1926, с. Ульбарів Рівненської обл. - 2012) - український мистецтвознавець, академік Української академії мистецтв, Герой України, лауреат Національної премії ім. Т. Шевченка, заслужений працівник культури України та Польщі, президент Українського національного комітету Міжнародної ради музеїв (ІСОМ), доктор honoris causa.
Розгорнути
Народилася Христина Алчевська (Журавльова)
(1841, м.Борзна Чернігівська область – 1920) - український педагог, організатор народної освіти, популяризатор української мови, народної пісні, творчості Тараса Шевченка. У своїй садибі у Харкові у 1899 році встановила перший у світі пам»ятник Тарасу Шевченку.
«Людина, яка в час масової безграмотності, працю задля просвіти народу зробила девізом свого життя і залишилася вірною тому девізові”. (Микола Сумцов про Христину Алчевську)
Розгорнути