chrome firefox opera safari iexplorer

СБУ порушила кримінальну справу за передачу земель заповідника у Чигирині до приватних рук

29 лютого 2012 о 12:05

Співробітники Служби безпеки викрили працівників сільської ради, які виявилися напрочуд щедрими, віддавши, певно, не за гарні очі, в приватні руки три ділянки землі в межах охоронної зони Національного історико–культурного заповідника «Чигирин».

Через таку щедрість кілька сімей стали власниками родової землі гетьмана Хмельниць­кого на його замчищі в Чигиринському районі, отримавши її під будівництво приватних садиб. Причому щойно землю приватизували, її швиденько перепродали у треті руки.

І хоча земельна оборудка сталася ще в 2006 році, нині СБУ таки порушила кримінальну справу за ознаками злочинів, передбачених частиною 5 статті 191 (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем) та частиною 2 статті 366 (службове підроблення) Кримінального кодексу.

«Є Закон України про охорону культурної спадщини, у якому чорним по білому написано: пам’ятки археології, а ці земельні ділянки є саме такими, не підлягають приватизації. Вони повинні залишатися у державній власності», — каже «Україні молодій» заступник директора Національного історико–культурного заповідника «Чигирин» Віктор Лазаренко.

За його словами, все зробили в обхід заповідника: у технічній документації, в акті погодження меж земельної ділянки, де мають ставити свій підпис сусіди по наділу, підпис заповідника не фігурує. Віктор Лазаренко каже: працівники заповідника ніколи не сумнівалися, що справедливість візьме гору — і за людськими законами, і за Божими. А три ділянки землі на замчищі Богдана Хмельницького повернуться в державну власність.

Розділи: Суспільство

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути