chrome firefox opera safari iexplorer

Сьогодні Союз кінематографістів України відзначає день народження

06 лютого 2012 о 10:15

Цього дня минає 54 роки, як створили Союз кінематографістів України.

Наприклад, 25 років тому на одній лише кіностудії Довженка знімали 12 повнометражних фільмів щороку. А зараз вітчизняне кіно існує «у телевізорі», констатують експерти. На українських кінопавільйонах, українською технікою знімають в основному серіали, де задіяні українські актори. Водночас цього року на вітчизняне кіно держава виділила рекордні 176 мільйонів гривень. 

Зростає державне фінансування українських стрічок, є законодавчі ініціативи, щоб створити пільги для кіновиробників – все це дає підстави для оптимізму бодай щодо наступного року, зауважує у коментарі Радіо Свобода голова Спілки кінематографістів Сергій Тримбач. За його словами, тепер усе залежить від того, як кіновиробники використають свої шанси. Основною проблемою може стати брак ідей і вміння розказувати історії з екрану, вважає Сергій Тримбач.

Українське кіно досить довго перебувало у стані, близькому до коми
Сергій Тримбач

«Українське нинішнє кіно досить довго перебувало у стані, близькому до коми. І зараз воно тільки намагається робити якісь перші кроки, піднімаючись із лікарняного ліжка, до якого воно було прикуте», – констатує Сергій Тримбач.

Де і як його показати?

Будь-який фільм – це продукт: мало його створити, треба, щоб було де і як його показати, зазначає режисер Марина Врода, володарка Золотої пальмової гілки Канського кінофестивалю за короткометражний фільм «Крос».

«Зараз почалися начебто зміни: люди почали об’єднуватися, говорити про те, що потрібні кінотеатри, що потрібні сценарії, режисери, продюсери. Але ці ініціативи повинні відбуватися не тільки на рівні держави, а й на рівні суспільства, на рівні самих митців, які повинні провокувати ці зміни», – зауважує Марина Врода.

На сьогодні майже весь асортимент галузі являє собою винятково телевізійний продукт: фільми і серіали, де задіяні українські актори, і – в першу чергу – українська техніка, зазначає кінокритик Олег Вергеліс.

Минулий рік, на думку журналіста, був швидше перехідним для галузі, а от цього року варто очікувати на прем’єри і кінодебюти.

Запуски нових проектів відбулись на основі пітчингів
Олег Вергеліс

«Певні запуски нових проектів відбулись на основі пітчингів. Щоправда, там 50% суперечливих назв, але, може, хоча б декілька будуть вдалими. Крім того, у цьому році уже запрошено на декілька фестивалів новий фільм Кіри Муратової «Кінопроби». Це – все ж таки український фільм, хоча він більше космополітичного такого плану, але народжений тут. Я думаю, цікавою буде прокатна доля фільму Михайла Іллєнка і чи знайде цей фільм фестивальну підтримку у світі», – розповідає Олег Вергеліс.

За підтримки Віктора Януковича-молодшого

Крім того, за словами Олега Вергеліса, доля українського кіновиробництва частково залежатиме від можливого оновлення профільного законодавства. Зокрема, цим обіцяв опікуватись депутат-регіонал Віктор Янукович, який висловлював намір створити законопроект щодо розвитку українського кінематографу разом із Держкіно. За твердженням Януковича-молодшого, цього року для запуску готові 37 картин, дев'ять з яких – дебюти.

24 квітня

Інші дати
Народився Дмитро Білоус
(1920, с.Курмани Сумська область - 2004) - український поет, перекладач, літературний критик, громадський діяч. Лауреат Національної премії України ім. Т.Шевченка за книгу «Диво калинове».
Вдягла весна мережану сорочку У день святий звільнившись од турбот І підіймає волошкові очі До віщих, до церковних позолот; Душа стає в цю днину молодою, Забувши, що слова бувають злі І помняться старання добротою, На щедрому пасхальному столі. (Вадим Крищенко)
Розгорнути
Народився Олександр Духнович
(1803, с. Тополі, Словаччина – 1865) - український письменник, культурний діяч, педагог.
Розгорнути