chrome firefox opera safari iexplorer

Сьогодні відзначають Міжнародний день стоматолога

09 лютого 2012 о 09:55

радиція відзначати це свято 9 лютого, у день святої Аполлонії (St. Apollonia), поступово стає популярною в усьому світі. Аполлонія була донькою олександрійського чиновника, яка увірувала у Христа. На думку гонителів християнства, вона була поганим прикладом співгромадянам, які мали дотримуватися багатобожжя й вірити в божественне походження імператора.

Аполлонію жорстоко катували, вимагаючи зречення від християнства. Але дівчина лише попросила її розв'язати, щоб у неї була можливість стати на коліна й виконати вимогу юрби. Коли ж її розв'язали, Аполлонія сама кинулася у вогонь. Це сталося 9 лютого 249 року.

Страждання та християнський подвиг Аполлонії так вразили її сучасників і нащадків, що народилася легенда про те, що варто лише вимовити ім'я Аполлонії, помолитися їй – і зубний біль вщухне. У 300 році Аполлонія була канонізована як свята мучениця.

Стародавні «стоматологи» використовували прототип першої бормашини ще 9 тисяч років тому. Таке несподіване відкриття зробили науковці із США та Франції.

Дослідивши знайдені в пакистанській провінції Белуджистан останки людей, які жили 7 — 5,5 тисяч років до нашої ери, вони виявили в деяких зубах зроблені за життя майже ідеальні отвори діаметром 1-3 міліметри і завглибшки до 3,5 міліметрів. Про мистецтво стародавніх"дантистів" свідчить і той факт, що в деяких випадках просвердлені важкодоступні корінні зуби, причому один із отворів розташовувався із внутрішньої сторони щелепи.

В Україні Міжнародний день стоматолога відзначають з 1993 року, але з кожним роком він набуває все більшої популярності.