chrome firefox opera safari iexplorer

Спілка письменників просить владу допомогти із творчими майстернями

08 лютого 2012 о 14:44

Голова Національної спілки письменників України Віктор Баранов звернувся до голови постійної комісії Київради з питань культури та туризму Олександра Бригинця з проханням посприяти у наданні членам спілки письменників творчих майстерень.

Про це повідомила «Рідній країні» прес-служба голови комісії Олександра Бригинця.

«Традиційно держава дбає про митців і тому члени творчих спілок мали можливість працювати в спеціальних умовах. Письменники при отриманні житла, яке розраховувалось в Радянському Союзі відповідно до кількості прописаних в квартирі, мали право на додаткову площу для творчої майстерні. Вона складала 20 м². А якщо виходити з мінімальної норми житла на людину, це приблизно складало таку кількість житла, якби в квартирі було додатково прописано 2-3 людини», — розповів О. Бригинець.

Депутат зазначив, що члени інших творчих спілок, в тому числі й мистецтвознавці (по суті, це ті ж письменники, що пишуть про мистецтво) отримували окремі майстерні з символічною оплатою, якщо їх розмір був менше 50 м². Це право залишилось за ними й до нині. А от письменники у зв’язку з тим, що держава не надає більше безкоштовного житла, своє право втратили.

«Таким чином, члени Спілки письменників — однієї з тих, що мають багатодесятирічну історію, втратили підтримку держави і міста. Додайте до цього слабку підтримку державою українських видавництв і стане зрозуміло, чому українська книга в такому занепаді», — розмірковує О. Бригинець.

Витрати на підтримку письменників є порівняно незначними, оскільки Національна спілка письменників України є найменшою за кількістю членів.