chrome firefox opera safari iexplorer

Ціни на житло у 2012 році тільки зростатимуть

16 лютого 2012 о 17:40

Вартість житла в Україні в 2012 році повільно, але стабільно зростатиме. Такий прогноз учора під час прес-конференції зробив голова аналітичної компанії ВГО «Ліга експертів України» Андрій Гусельников.

Пояснюючи, чому саме так він вважає (адже деякі його колеги твердять про протилежне, а саме, так зване друге дно цін на нерухомість), аналітик представив цифри, які його організації вдалося отримати у Міністерстві юстиції завдяки дії Закону «Про доступ до публічної інформації».

На думку Андрія Гусельникова, житло дорожчатиме через те, що ринок нерухомості переходить у стадію відновлення після тривалої рецесії.

Це підтверджують цифри: у 2011 році було продано на 11 відсотків більше квартир, ніж 2010-го. Цьогоріч, прогнозує аналітик, кількість продаж може зрости навіть на 15 відсотків.

Сприятиме цьому не в останню чергу і повернення інтересу банків до іпотеки. Директор Київського відділення ПАТ «Кредобанк» Володимир Ставнюк підтвердив, що банкіри знову зацікавлені в тому, щоб співпрацювати з населенням. Хоча зізнається, що дешевих коштів для цього в Україні немає, тому, скоріше за все, шукати їх доведеться за кордоном. Усе це призведе до плавного здорожчання житла, що вдарить по кишенях і так небагатих українців.

Проте, окрім суто ринкових причин зростання вартості нерухомості, аналітики називають і законодавчі. Так, на думку віце-президента ВГО «Ліга експертів України» Світлани Бовсуновської, нині Державна податкова служба намагається через певні законодавчі акти взяти під контроль оцінювачів нерухомості.

Логіка податківців зрозуміла, адже нині близько 20 відсотків квартир продаються за ціною, що значно нижча за їх реальну вартість. У результаті бюджет недоотримує доходів у вигляді податків з цих угод.

Однак, на думку пані Бовсуновської, є небезпека, що контрольовані податківцями оцінювачі нерухомості навпаки завищуватимуть її вартість, і громадянам доведеться переплачувати.

Підсумовуючи, можна лише з певною ностальгією згадати 2009 рік, коли обсяг ринку нерухомості впав з 330 мільярдів гривень, зафіксованих 2008-го, до 156. Відповідно, ледь не вдвічі зменшилась кількість продажів житла. Тоді справді можна було говорити про дешеві квартири.

Останні два роки спостерігається поступове зростання ринку нерухомості. Тож, хто встиг вирішити квартирне питання у тяжкі кризові часи, може сміливо зараховувати себе до талановитих фінансистів.

А ті, хто лише мріє про власні квадратні метри, будуть вимушені або чекати чергової рецесії, або купувати за ринковою ціною.

24 квітня

Інші дати
Народився Дмитро Білоус
(1920, с.Курмани Сумська область - 2004) - український поет, перекладач, літературний критик, громадський діяч. Лауреат Національної премії України ім. Т.Шевченка за книгу «Диво калинове».
Вдягла весна мережану сорочку У день святий звільнившись од турбот І підіймає волошкові очі До віщих, до церковних позолот; Душа стає в цю днину молодою, Забувши, що слова бувають злі І помняться старання добротою, На щедрому пасхальному столі. (Вадим Крищенко)
Розгорнути
Народився Олександр Духнович
(1803, с. Тополі, Словаччина – 1865) - український письменник, культурний діяч, педагог.
Розгорнути