chrome firefox opera safari iexplorer

У Дніпропетровську показують унікальну колекцію уніформи

11 лютого 2012 о 20:09

У Дніпропетровському національному історичному музеї імені Яворницького сьогодні відкрилась унікальна виставка уніформ середини минулого століття.

На ній представлено більш ніж 80 зразків військової форми різних родів військ: піхоти, артилерії, кавалерії, авіації, флоту, військової медицини, залізничних військ, навіть військового оркестру, а також зразки форми підрозділів ДАІ, цивільної авіації, учня ремісничого училища, курсанта суворівського військового училища (один із перших її варіантів), жіноча військова уніформа, однострої людей різних професій від 1940-х до 1980-х років.

Як повідомили куратори виставки, усі експонати – з єдиної в Україні колекції уніформи, яку створив приватний колекціонер Андрій Скрипкін.

Вся форма з колекції Скрипкіна – оригінальна, пошита багато років тому. Кожен комплект ентузіаст збирав за фотографіями та описами тих часів – від мундирів до нагород та взуття.

Одна з родзинок колекції – форма залізничника 1963 року, це, за словами музейників, один із найдорожчих експонатів колекції, а також рідкісна форма кавалериста зразка 1941 року.

Колекціонер відшукував експонати в різних місцях – від домашніх скринь до інтернет-форумів та аукціонів в Україні та за кордоном. У деяких випадках відомі імена колишніх власників форми.

«Моя мрія – знайти приміщення в місті, де можна було виставити всю колекцію відразу створивши, можливо, якусь візуальну інсталяцію», – каже Андрій Скрипкін.

Виставка працюватиме до травня 2012 року.

25 квітня

Інші дати
Вероніка Черняхівська 
1900 – українська письменниця, поетеса-лірик, перекладачка (медичні праці, «Місячна долина» Дж. Лондона, «Прорість» Е. Золя, «Олівер Твіст» Ч. Діккенса). Онука письменника М. Старицького.
Розгорнути
Народився Микола Трублаїні (Трублаєвський Микола)
(1907, с. Вільшанка, Вінницька область – 1941) - український письменник, автор творів для дітей та юнацтва - «Мандрівки», «Шхуна «Колумб», науково-фантастичного роману «Глибинний шлях».
«Будь хоробрим, витривалим. Це потрібно для Батьківщини, для тебе самого. Учись у мужніх, кмітливих, стійких, наслідуй їх. Вони допоможуть тобі стати справжнім громадянином...» (Микола Трублаїні)
Розгорнути