chrome firefox opera safari iexplorer

У Хмельницьку рятують рідкісних птахів

03 лютого 2012 о 10:40

На водосховищі Хмельницької АЕС зимують майже двадцять видів птахів, серед яких і занесені в Червону книгу України.

«Вода зі штучного басейну використовується в системах АЕС для охолодження і потрапляє назад в басейн теплою, тому тут зимує до двох тисяч пернатих з північних регіонів України, Білорусі та Росії, що обрали це місце замість теплих країв», — повідомив дослідник орнітофауни з міста Нетішин Віктор Бондарець.

За його словами, на плесі і берегах перебувають, зокрема, лебеді-шипуни, лиски, крижні, чернь чубата, червоноголова чернеть, великі і малі чирки, сірі чаплі, широконоски, кульони, чайки сріблясті звичайні, норці великі. Поживу для себе вони шукають на мілководді, виловлюючи молюсків, рибу, добуваючи водорості.

Зараз вода, яку забирають для енергоблоків, має температуру 4 градуси тепла, а після проходження через технологічні цикли вона повертається нагрітою до 14 градусів.

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути