chrome firefox opera safari iexplorer

У Києві показують експериментальне «Українське тіло». ФОТО

10 лютого 2012 о 16:20

В столиці відкрилася колективна виставка «Українське тіло».

18 сучасних українських художниць та художників визначили кордони та обмеження «українського тіла», його больові точки, способи сприйняття та інтерпретації, повідомляє УНН.

Виставка «Українське тіло» — це спроба поглянути на український соціум як на середовище існування тіла й осмислити тілесний досвід існування у ньому.

Досліджуючи матеріальні, культурні, ідеологічні та естетичні умови існування «українського тіла», митці галереї перетворили цей простір на лабораторію, де досвід проводиться над кожним з відвідувачів, випробуючи та проявляючи їхні когнітивні механізми, системи суджень та, взагалі, своє світобачення.

«Задум полягав у тому, щоб запропонувати художникам осмислити наше тілесне життя. Взагалі, як на тіло впливає соціум і середовище, в якому воно живе. Це вилилося в серію робіт: фотографії, інсталяції, відео- та графічні роботи», говорить в інтерв'ю Радіо Свобода одна з кураторів виставки, художниця Оксана Брюховецька.

«Покоління «митців-двохтисячників» почало активно звертатися до так званого «соціально орієнтованого мистецтва». Зокрема, група РЕП, що стала відомою після Помаранчевої революції, почала дуже активно цікавитися так званими «соціальними темами» у мистецтві. Безперечно, ми вважаємо, що це актуально, що мистецтво торкається не лише особистого екзистенційного світу художника, а зачіпає навколишнє життя загалом, намагається звернутися до ширшого кола людей. І ми віримо в те, що напрямок цей буде розвиватися, не втрачаючи своїх мистецьких якостей, оскільки він зроблений так, що дає можливість для різних інтерпретацій, прочитань і часто зачіпає те, що словами не можна висловити», — говорить Оксана Брюховецька.

Роботи вісімнадцяти митців можна буде побачити до кінця лютого у Центрі візуального мистецтва Києво-Могилянської академії.

Фото УНН


Фото УНН


Фото УНН


Фото УНН


Фото УНН


Фото УНН

 

 

 

 

 

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути