chrome firefox opera safari iexplorer

У Києві презентують близько тисячі екзотичних квітів

17 лютого 2012 о 11:21

Близько тисячі видів екзотичних квітів представили у столичному Будинку природи. Там зібрали квітучі орхідеї, яскраві азалії, колючі кактуси та домашні фіалки. Окрасою експозиції стали рослини-хижаки. Відвідувачі можуть не лише розглядати дива природи, а й поповнити власні колекції.

Два роки тому студент Дмитро Сугак зацікавився хижими рослинами. За цей час його колекція розрослася до двох десятків екземплярів. Вирощувати зелених хижаків — просто, каже колекціонер. Їм потрібне лише сонячне підвіконня, дистильована вода і 7-8 комах на рік.

Дмитро Сугак, колекціонер хижих рослин: «Пташку може з'їсти в природі ось така рослина Непентес, вони ростуть в Азії. В них у десяких видів виростають ось ці глечики до 30-ти сантиметрів і туди можуть потрапляти мілкі ссавці, пташки невеличкі».

А фаворит колекції Сугака ось ця квітка — Венерина пастка. Якщо на її пелюстки сяде комаха, то лише за одну восьму секунди квітка її зчавить і з'їсть.

Дмитро Сугак, колекціонер хижих рослин: «Існує таке повір'я чи легенда про те що ці рослини у подружніх парах приносять добробут, злагоду і скріплюють стосунки також міцно як зчавлюють свою жертву».

По сусідству з хижаками — яскраві орхідеї. Ось такий цимбідіум росте у тропіках та у субтропіках. Попри екзотичність — квітка їдеальна для підвіконня, каже науковець Василь Кулик. Вона не вибаглива ані до температур, ані до графіка поливу.

Василь Кулик, старший науковий співробітник Національного ботанічного саду ім. М. Гришка: «Конфуцій називав цимбідіум королем запахів. Безумовно це квітка дружби, освітченості і вишуканості».

А ще — гарного настрою, запевняють відвідувачі виставки.

На виставці представили близько тисячі різних квітів, левова доля із них — кактуси. Подивитися на екзотичні рослини охочі зможуть до неділі.

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути