chrome firefox opera safari iexplorer

У мережі з’явився «Словник епохи Януковича»

26 лютого 2012 о 10:06

Кожну епоху характеризує словник, який доповнюється політиками. Про це під час круглого столу «Словник епохи Януковича. Чи вдасться приручити український народ?» заявив головний редактор об’єднаної редакції «Коментарі» Вадим Денисенко, повідомляє ЛітАкцент.

«Ніщо так не говорить про епоху, як нові слова, які з’являються, та анекдоти. З анекдотами ми почекаємо, а щодо словника, то ми вирішили акумулювати всі нові слова, які з’явилися за останні два роки. Їх 94», – зазначив Денисенко.

На його думку, неологізми нинішньої епохи демонструють зверхність чиновників або бажання навіяти страх. Як приклад він навів цитату спікера Верховної Ради Володимира Литвина, який зазначив, що критика – це рабська звичка.

Решта учасників круглого столу теж згадали неологізми нинішніх і колишніх високих чиновників. Так, журналіст В’ячеслав Піховшек нагадав, як екс-президент Леонід Кучма казав: «Я люблю жодного з вас», Віктор Ющенко: «будь журналістом чемним, а не кілером найнятим», а Юлія Тимошенко вимовляла слово «каоліція».

У свою чергу, письменник Віталій Капранов зазначив, що дуже популярною в народі стала лексика прем’єр-міністра Миколи Азарова. «Деякі письменники вже комплексують. Порівняно з ним ми – так… підмайстри», — пожартував Капранов.

Учасники круглого столу зійшлися на думці, що найбільш крилаті фрази Азарова: «патники податків», «зарази реформ», «прошарок кровосісів».

Подамо для прикладу кілька означень із нового словника:

Аферисти і шахраї

На підсумковій прес-конференції минулого року Янукович дав оцінку протестним акціям чорнобильців: «Під це підстроюються аферисти і шахраї, до яких приєднуються політичні гравці, що виросли за роки незалежності на різних авантюрах».

Ахметова

Так Янукович назвав поетесу Ганну Ахматову навесні 2007 року під час передвиборчої поїздки: «Я і моя команда приїхали сьогодні до Одеси з гарним настроєм. Ми завжди говоримо про Одесу, що Одеса — це компас України. Одеса — це дійсний рай для талантів. Я хотів би про деяких з них зараз сказати. Це поетеса Ганна Ахметова...»

Балаклава

Виступаючи на мітингу перед жителями Балаклії (Харківська область) в січні 2010-го, Янукович переплутав її з кримською Балаклавою: «Я думаю, що ви, багато представників сільських районів, які приїхали сюди в Балаклаву...»

Барометр

Прилад для вимірювання атмосферного тиску. На думку Януковича, їм також можна вимірювати напрямок вітру. У червні минулого року на засіданні Ради вітчизняних та іноземних інвесторів він повідомив: «Для мене важливе відчуття того, що цей барометр, яким є бізнес, підкаже — в ту сторону вітер дме, чи ні».

Велком ін.

У січні 2011-го Янукович, перебуваючи з офіційним візитом у Японії, вирішив блиснути своїм англійським, заявивши: «Welcome in Ukraine!». За правилами англійської граматики, в цьому випадку повинен використовуватися прийменник «to». Під час жеребкування Євро-2012 в Києві Янукович на весь світ двічі знову неправильно запросив гостей: «Welcome in Ukraine! Welcome in Kiev!».

Вузель

Назва південноафриканської дудки уболівальників вувузели в інтерпретації Януковича. У липні 2010 року на одній з прес-конференцій Янукович вирішив привести футбольну аналогію, але не зміг правильно вимовити назву дудки: «Висловлюючись футбольною термінологією, яка сьогодні актуальна, до останнього часу в Україні захоплювалися дудінням у вузелі, а не змістом самої гри», — сказав він.

Географія в Брюсселі

Перебуваючи у Брюсселі в березні 2010-го, під час запису інтерв'ю на каналі EuroNews, Янукович зробив відразу кілька географічних помилок, переплутавши Косово із Сербією і Чорногорією, а Північну Осетію — з Південною. Відповідаючи на питання, чи визнає Україна незалежність Південної Осетії і Абхазії, він повідомив: «Я висловився у свій час, що ми проти політики подвійних стандартів. Це на прикладі Сербії... Або, вірніше, визнання незалежності Чорногорії... Визнання незалежності Косово... Ще тоді було зрозуміло, що конфлікти на території заморожених конфліктів будуть тільки загострюватися. І наступний яскравий приклад був приклад Північної Осетії».

Голову відкручу

На нараді з адміністративно-господарським активом Івано-франківської області у Калуші в листопаді 2010-го Янукович прокоментував своє ставлення до мерів міст, що перебувають і опозиції до політичної платформи нинішньої влади: «Як глава міста може бути в опозиції? Я йому голову відкручу відразу, якщо він не займатиметься каналізацією, не займатиметься водою і газом».

«Дапашліви»

В грудні 2006-го, захищаючи в парламенті урядовий проект бюджету під крики опозиції, тодішній віце-прем'єр-міністр фінансів Микола Азаров заявив: «Не можна бути безвідповідальними перед своїми людьми. Тому я закликаю вас... Да пашлі ви! Закликаю вас. Для вас це ігри, а для мене — все моє життя!». З тих пір «Дапашліви» стало неформальним прізвиськом Миколи Яновича.

Дебіли

У грудні 2009 року Янукович відвідав з візитом райцентр Київської області Васильків. Після цього заходу ресурс YouTube збагатився новим роликом: після закінчення мітингу Янукович, відійшовши вглиб сцени і, ймовірно, вважаючи, що мікрофон уже вимкнули, питає якогось мужика: «А чё эти дебилы не расходятся?». «Дебіли» засвистіли ...

Потняки податків

Після прийняття Податкового кодексу і початку акції «Податковий майдан» Азаров відзначив необхідність роз'яснювальної роботи: «Всіх прошу підготуватись до масштабного вивчення положень цього системного закону і їх роз’яснення потнякім... потнякам податків». Сьогодні цей мем зазвичай уживається в тому ж контексті, що і «зараза реформ».

Проффесор

Це найвідоміша із зафіксованих орфографічних помилок Януковича. Під час кампанії-2004 в мережу була викладена сканокопія власноруч заповненої ним анкети кандидата в президенти. У графі «наукове звання» і було вказано — «проффесор». Всього в анкеті було зроблено 12 помилок. Тепер «проффесор» — одне з популярних прізвиськ Януковича.

Повну версію «Словника епохи Януковича» читайте на сайті Comments.UA.

Розділи: Суспільство

19 квітня

Інші дати
Мар’ян Крушельницький
1897 – український актор, режисер. Один із фундаторів українського театру.
Розгорнути
Народився Марко Бараболя (Рознійчук Іван Федорович)
(1910, с.Ділове Закарпатська область - 1945) - український письменник-сатирик, «королем закарпатського гумору» називали його сучасники.
«Не сумуйте, полонини ! Засихайте, сльози! Зацвітайте, черемшини! Смійтесь, верболози» (Марко Бараболя)
Розгорнути