chrome firefox opera safari iexplorer

УАПЦ та УПЦ КП «побили горщики»

10 лютого 2012 о 10:53

Ієрархи Української автокефальної православної церкви (УАПЦ) вирішили перервати всяке спілкування з керівництвом Української православної церкви Київського патріархату (УПЦ КП) щодо об'єднання в єдину церкву.

«Ми сподівалися на братський діалог, а прихильники УПЦ КП, наприклад в Івано-Франківську, в цей час розповсюджували листівки із закликами до священиків УАПЦ не слухати своїх архієреїв і переходити до Філарета», — повідомив першоієрарх УАПЦ Мефодій, пише «КоммерсантЪ-Украина».

На його думку, УПЦ КП є «політичною організацією, а її патріарх — політикан». «Філарет перебуває за межами канонічного православ'я і нас тягне туди ж — туди, де церква буде гнити», — сказав Мефодій.

В УПЦ КП заяви митрополита Мефодія викликали обурення. «В УПЦ КП зовсім інші настрої. Наша церква єдина, і переходити в УАПЦ ніхто, звичайно ж, не буде», — запевнив секретар Священного синоду УПЦ КП архієпископ Євстратій (Зоря).

Слова митрополита Мефодія про неканонічність патріарха Філарета викликали в УПЦ КП особливе здивування. «Якщо вони мислять категоріями Москви, в якій вважають, що Філарет — не патріарх, а відданий анафемі мирянин, то тоді вони самі в кращому випадку — заборонені в служінні священики Московського патріархату , а в гіршому — прості миряни. Мефодій же — ніякий не митрополит, а заборонений у служінні протоієрей Валерій Кудряков», — пояснив архієпископ Євстратій (Зоря).

За його словами, УПЦ КП "продовжить діалог з окремими єпископами та священиками УАПЦ, охочими об'єднання. Як відомо, переговорний процес між церквами розпочався 14 вересня 2011 року, після зустрічі їх предстоятелів — патріарха УПЦ КП Філарета (Денисенка) і глави УАПЦ митрополита Мефодія (Кудрякова).

Вони домовилися сформувати комісію, яка працюватиме над об'єднанням церков. Однак незабаром представники УПЦ КП заявили про припинення діалогу, оскільки керівництво УАПЦ висунуло в якості обов'язкової умови для продовження переговорів відставку патріарха Філарета.

19 квітня

Інші дати
Мар’ян Крушельницький
1897 – український актор, режисер. Один із фундаторів українського театру.
Розгорнути
Народився Марко Бараболя (Рознійчук Іван Федорович)
(1910, с.Ділове Закарпатська область - 1945) - український письменник-сатирик, «королем закарпатського гумору» називали його сучасники.
«Не сумуйте, полонини ! Засихайте, сльози! Зацвітайте, черемшини! Смійтесь, верболози» (Марко Бараболя)
Розгорнути