chrome firefox opera safari iexplorer

Україна пасе задніх у черговому світовому рейтингу

17 лютого 2012 о 14:47

У рейтингу Міжнародної організації праці Україна за рівнем продуктивності знаходиться на 88-у місці із 121 можливих.

Відсталішими за Україну виявились лише 19 африканських країн та декілька не дуже розвинутих азіатських країн.

Причиною усіх цих негативних тенденцій, на думку експертів, є застаріле обладнання на підприємствах, небажання компаній-монополістів інвестувати кошти у модернізацію та відсутність здорової конкуренції, пише «Кореспондент».

«У монополістів немає причин вкладатися у нові технології, оскільки та сама робота може бути виконана більшою кількістю працівників з низькою зарплатою»,- пояснив президент Центру ринкових реформ Володимир Лановий.

Однією із найвідсталіших галузей промисловості країни є металургія. Саме ця галузь є підконтрольною декільком мультимільйонерам і приносить в економіку найбільшу валютну виручку.

Одночасно із цим, технологічне оснащення сектора є чи не найгіршим. Так, у розвинутих країнах, один працівник за рів виплавляє 575 тонн сталі, а в Україні — 198. Тобто для виплавки кожної тони сталі потрібно у чотири рази більше робочих рук. Відповідно до цього складається і розмір зарплати.

Схожа ситуація і в аграрному секторі. «У Європі фермерством займається лише 2% громадян, які годують решту 98%. В Україні ж на полях працюють 10% громадян. Тобто за кордоном 1 трактор робить те, що у нас три»,- розповів виконавчий директор Українського клубу аграрного бізнесу Володимир Лапа.

Іще однією причиною низької продуктивності праці в Україні є тотальна зарегульованість бізнесу. Те, наскільки повільно чиновники видають різні дозволи та довідки, може зірвати будь-які виробничі плани.

Для прикладу, щоб оформити в Україні дозвіл на будівництво, компанії необхідно витратити більше року, тоді як у Швейцарії аналогічні документи можна отримати за декілька днів.

Як повідомлялось, промислове виробництво в Україні у січні поточного року знизилось на 12,7% в порівнянні з груднем 2011 року.

Джерело: ТСН
Розділи: Суспільство