chrome firefox opera safari iexplorer

Українська Вікіпедія вийшла на 13 місце за кількістю статей у світі

21 лютого 2012 о 14:43

Волонтери-редактори україномовного розділу Вікіпедії у День рідної мови зробили черговий святковий подарунок українському суспільству – випередили каталонську, і вийши на 13 місце за кількістю статей серед усіх 284 мовних розділів всесвітньої онлайн-енциклопедії.

21 лютого о 12:46 переможною у змаганні з каталонцями стала стаття «Римська школа (музика)», започаткована користувачем з ніком Morigerato, під яким у Вікіпедії працює український правник Олександр Ольтович. На той час в українській Вікіпедії нараховувалось 365 896 статей, а у каталонській – 365 895. Слід додати, що на 1 лютого цього року каталонська Вікіпедія мала на близько 1300 статей більше за український мовний розділ.

Однак перегони тривають – каталонці не здаються і наполегливо створюють нові статті. Підкреслимо, що каталонці, які не мають власної країни, розглядають свою Вікіпедію, як потужний інструмент для промоції своєї мови, культури, національної ідентичності. Тому українській Вікіпедії потрібні нові сили, нові редактори. Створіть у День рідної мови одну статтю в українській Вікіпедії – зробіть подарунок своїй країні!

Подібний успіх став можливий завдяки зростанню кількості активних редакторів в україномовному розділі Вікіпедії. Так, в українській Вікіпедії зареєстровано більше 125 тисяч користувачів, з яких близько 2 тисяч зробили протягом останнього місяця мінімум одну правку у Вікіпедії. Аналогічні показники в каталонській Вікіпедії скромніші: більше 107 тисяч та більше 1600 користувачів відповідно. Проте, в кількох показниках каталонці випереджають українську Вікіпедію – у кількості редагувань (близько 60 тисяч) та показнику якості 1000 статей, які мають бути в усіх мовних розділах Вікіпедії, за яким каталонці займають 1 місце, а українці – 6 місце серед усіх мовних розділів.

Окрім того, зростанню кількості статей посприяло проведення 2-х конкурсів з написання статей в українській Вікіпедії, чотири вікіескпедицій по населених пунктах України та Молдови, а також ряд віківишколів з метою залучення нових редакторів до Вікіпедії у низці навчальних закладів Києва та Львова, що стало можливим за підтримки ініційовані громадської організації «Вікімедіа Україна», яка замається популяризацією Вікіпедії в Україні та сприянням поширенню вільних знань.

Вже за традицією, на знак перемоги та вшанування суперника в українській Вікіпедії протягом 28 лютого – 12 березня проходитиме Каталонський тиждень з написання статей з історії, географії, культури Каталонії, а також про осіб, чиє життя чи діяльність пов’язані з цим самобутнім регіоном Іспанії.

Наступною метою редакторів україномовного розділу Вікіпедії є подолання рубежу у 400 тисяч статей та змагання з китайською і шведською Вікіпедіями за 11 місце за кількістю статей. Китайці випереджають українську Вікіпедію на 37 тисяч, а шведи – на 63 тисячі статей.

 Довідка

Українська Вікіпедія – найбільша в історії енциклопедія українською мовою. Приміром, Українська Радянська Енциклопедія налічувала лише близько 50 тисяч статей. Головною метою Вікіпедії є збирання та систематизація знань з усіх сфер життя людини та передача їх у вільній формі, якими може скористатися або доповнити кожна людина, яка має доступ до інтернету.

Українська Вікіпедія рубіж у 100 тисяч статей подолала у березні 2008 року, для чого її редакторам знадобилося чотири роки. За два наступні роки було написано ще сто тисяч статей. Минулого року в українській Вікіпедії було написано 300 тисячну статтю, і вона перемістилась з 16 на 14 місце за кількістю статей серед усіх 284 мовних розділів Вікіпедії, обійшовши фінську та норвезьку Вікіпедії.

Громадська організація «Вікімедіа Україна» є регіональним відділенням Фонду «Вікімедіа», який опікується розвитком Вікіпедії та ряду інших вікі-проектів. Вікіпедія є волонтерським проектом, тому він потребує фінансової підтримки для реалізації ідей, пов’язаних з поширенням вільних знань. Уявімо собі світ, в якому кожен має доступ до всієї суми знань. Це те, дочого ми прагнемо. Допоможіть нам, http://wikimediaukraine.org.ua/donate.

За матеріалами прес-служби ГО «Вікімедіа Україна»

Розділи: Суспільство

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути