chrome firefox opera safari iexplorer

Влада почала полювання на захисників Святошинського лісу?

13 лютого 2012 о 14:53

Лісники Святошинського лісопаркового господарства заявляють, що влада селища Коцюбинське розпочала на них полювання після того, як вони стали на захист лісу від вирубки.

Про це «Українській правді. Київ» розповів лісничий Святошинського лісництва Олександр Топчій.

"Коли ми побачили незаконні рубки, то писали відповідні акти. А потім до нас приїздили працівники прокуратури та міліції. На такі наші дії селищний голова Вадим Садовський при всіх заявив: він нам покаже, що в нього є на нас управа – своя міліція", — сказав Топчій.

Він додав, що коли столичні лісники проводили санітарні рубки з відповідними лісорубними квитками та дозволами в лісі поблизу Коцюбинського, то кілька разів працівники Ірпінської міліції незаконно зупиняли їхню роботу.

«Наших лісників забирали, казали, що якщо будуть чинити спротив, то буде по-поганому й буде гірше, потім їх допитували, а техніку арештовували. Зараз ми роботи не проводимо поблизу Коцюбинського. Ми не боїмось. Але кому потрібно, щоб техніка стояла по кілька днів без роботи? Згодом ті ж працівники міліції самі й кажуть: ви розумієте, пани землю ділять, а наш простий брат страждає,» – розповів Топчій.

До всього вперше за три роки лісових перипетій, лісові питання розглядалися вже не в селищній раді, а в Київраді. Київрада підтримала відповідний депутатський запит до прокуратури Києва та до голови КМДА Олександра Попова.

У відповідь на запит у прокуратурі відповіли: «Встановлено, що Святошинським райуправлінням головного управління МВС у Києві 28 листопада 2011 року було порушено кримінальну справу за фактом знищення зелених насаджень ТОВ „Альянс Будівельників України“ за ознаками складу злочину передбаченого ст. 246 КК України».

Разом із тим Державна екологічна інспекція у Києві на виконання доручення прокуратури провела повторну перевірку та виявила, що ТОВ «Альянс Будівельників України» знищив 101 дерево у період з 28 листопада по 8 грудня 2011 року, що спричинило збитки інтересам держави на суму 300 тисяч 294 гривні.

Голова екологічної комісії Київради Денис Москаль переконаний, що вирубку дерев у Святошинському лісі треба якнайшвидше припиняти.

«Цей ліс – це унікальна буферна зона, що мінімізує вплив радіоактивного забруднення на столицю України. Сподіваюсь правоохоронці найближчим часом покарають тих, хто заради власної наживи наражає киян на небезпеку», — наголосив депутат.

Москаль нагадав, що знищення Святошинського лісу відбувається «з дозволу» Коцюбинської селищної ради, яка всупереч законодавству передала у власність фізичним та юридичним особам понад 500 земельних ділянок загальною площею майже 100 га на території Святошинського лісопаркового господарства.

16 квітня

Інші дати
Феодосій Федченко
1911 –  український метролог, фізик-експериментатор. Створив найточніший маятниковий годинник – астрономічний годинник Федченка (АГФ), яким оснащено більшість обсерваторій, станцій метро і телецентрів країн колишнього СРСР.
Розгорнути
Народився Борис Возницький
(1926, с. Ульбарів Рівненської обл. - 2012) - український мистецтвознавець, академік Української академії мистецтв, Герой України, лауреат Національної премії ім. Т. Шевченка, заслужений працівник культури України та Польщі, президент Українського національного комітету Міжнародної ради музеїв (ІСОМ), доктор honoris causa.
Розгорнути
Народилася Христина Алчевська (Журавльова)
(1841, м.Борзна Чернігівська область – 1920) - український педагог, організатор народної освіти, популяризатор української мови, народної пісні, творчості Тараса Шевченка. У своїй садибі у Харкові у 1899 році встановила перший у світі пам»ятник Тарасу Шевченку.
«Людина, яка в час масової безграмотності, працю задля просвіти народу зробила девізом свого життя і залишилася вірною тому девізові”. (Микола Сумцов про Христину Алчевську)
Розгорнути