chrome firefox opera safari iexplorer

Як купити дитині іграшку, щоб випадково її не отруїти?

24 лютого 2012 о 11:53

Як купити дитині іграшку, щоб випадково її не отруїти? Під час минулорічних перевірок Держспоживінспекція виявила, що із близько ста тисяч дитячих іграшок більше половини не відповідають законодавчим вимогам, а часто є небезпечними для життя і здоров’я своїх маленьких користувачів. Про це в четвер заявили представники цієї служби, оприлюднюючи результати минулорічної роботи. Наступного року перевірка дитячих товарів очолює список пріоритетних напрямків діяльності Держспоживінспекції.

Киянка Світлана до купівлі одягу та іграшок для своєї маленької дочки ставиться дуже серйозно. «Намагаємось купувати тільки у фірмових магазинах, хоча це й дорого, – каже вона. – Такі іграшки безпечніші, їх на довше вистачає, і я більше вірю в те, що склад у них буде прийнятний і у дитини не виросте додаткова нога до повноліття. Мені пощастило: моя дитина мало алергенна, а у знайомих є така проблема: порошком не тим випрали – алергія, одягли більш синтетичні речі – алергія».

Загалом, сьогодні діти більш алергенні, аніж ще кілька років тому, проте коли до лікаря звертаються через неякісний одяг та іграшки, найчастіше йдеться про отруєння, говорить головний дитячий алерголог столиціМикола Макуха. Часто діти страждають і через недогляд батьків, коли їм дають речі, не призначені для їхнього віку, зауважує лікар.

«Не так давно в нашу клініку привезли дитя, – згадує лікар. – Батьки купили йому конструктор: кульки і такі палички. Це – іграшка для дітей більш старшого віку, дитині до двох років її дали, вона проковтнула декілька таких кульок, вони потрапили у тонкий кишківник, склеїлись – дитя буквально витягнули з того світу».

Цього року перевірки посуворішають – Держспоживінспекція

За минулий рік торговців небезпечними іграшками і одягом для малечі оштрафували на 6 мільйонів гривень, зазначає Держспоживінспекція. Більше половини зі ста тисяч перевірених іграшок не відповідали заявленій якості і законодавчим вимогам. Здебільшого йдеться про ринки – там продається близько 90% шкідливої продукції, говоритьМикола Дмитрієв, заступник начальника управління ринкового нагляду Держспоживінспекції України.

Купуючи дитині, наприклад, качечку для ванни, треба уважно дивитися, з чого іграшка зроблена, наголошує Дмитрієв. «Качечка – ґумова іграшка. Ґуму виробляють із латексу – натурального компоненту, – зазначає він. – Процес виробництва – досить дорогий, тож для здешевлення цього процесу недобросовісні виробники випускають іграшки із пластику, а тоді у суміш додають різні хімічні речовини для його розм’якшення. Саме ці речовини є найбільш алергенними».

Дмитрієв радить покупцям іграшок шукати на товарі маркування національного знаку відповідності: трилисник всередині незамкненого кола. Окрім того, за словами експерта, продавець зобов’язаний надати інформацію про те, для якого віку рекомендований продукт, із чого він складається, термін придатності, а також вказати адресу, за якою споживач може звернутися, виявивши, що товар не відповідає заявленій якості. Більшість імпортерів, однак, такі дані приховують.

Наступного року кількість перевірок значно збільшиться, обіцяє Держспоживінспекція. На проведення експертиз із держбюджету уже виділено 24 мільйони гривень, для порівняння минулого року ця сума складала мільйон сімсот.

20 квітня

Інші дати
Павло Луспекаєв
1927 –  кіноактор. Знімався в фільмах: роль Верещагіна («Біле сонце пустелі»), «Республіка ШКІД», «Піднята цілина», «Вся королівська рать».
Розгорнути
Ґео (Юрій) Шкурупій 
1903 – український прозаїк, поет, представник напрямку панфутуризм; редактор, кіносценарист.
Розгорнути
 Володимир Шульгін 
1894 – студентський діяч, син Якова Шульгіна, організатор і керівник Української Студентської Громади в Києві. Загинув у бою під Крутами.
Розгорнути