chrome firefox opera safari iexplorer

Збільшувати народжуваність треба не податками, а адекватними зарплатами

24 лютого 2012 о 15:42

Заступник Голови Верховної Ради України Микола Томенко вважає, що введення в Україні податку на бездітність – це непорозуміння.

Про це політик сказав в інтерв’ю каналу «1+1», коментуючи зареєстрований сьогодні у Парламенті Проект Закону (р.н.10112), яким пропонується ввести для громадян України, які до 30 років не обзавелися дітьми, 17% податку на доходи фізичних осіб незалежно від рівня доходів, повідомляє його прес-служба.

«Я вважаю непорозумінням введення такого податку», — сказав М.Томенко. Він нагадав, що так званий податок на бездітність справді діяв в часи Радянського Союзу і був введений з початком війни у 1941 році та був обґрунтований необхідністю поповнення бюджету. Він також додав, що в абсолютній більшості цивілізованих країн такого податку немає.

Коментуючи обґрунтування авторами необхідності прийняття Законопроекту в тому числі і збільшенням рівня народжуваності, Микола Томенко сказав: «Зміцнювати українську сім’ю та збільшувати народжуваність треба прогнозованою і ефективною соціально-економічною політикою, яка передбачає робочі місця та гідну зарплату для молодих людей, впевненість у завтрашньому дні, повагу влади до молодого покоління, а не введенням податку не бездітність».

Віце-спікер висловив переконання, що таке нововведення не буде підтримано Верховною Радою України.

Нагадаємо, регіонал Ярослав Сухий та член НУНС Катерина Лук'янова запропонували Верховній Раді запровадити податок на бездітність. 

Так, згідно з законопроектом, якщо до 30 років громадяни України не обзаведуться дітьми, вони будуть платити 17% податку на доходи фізичних осіб незалежно від рівня доходів. Винятком стануть бездітні інваліди I-III груп.При наявності в сім'ї понад трьох дітей ставка податку складе 5-10%.

Метою такого нововведення є збільшення бюджетних надходжень і збільшення рівня народжуваності, впевнені автори законопроекту. Додаткові надходження до бюджету можуть скласти до 800 млн грн.

Розділи: Суспільство