chrome firefox opera safari iexplorer

12 березня: цей день в історії

12 березня 2012 о 00:03

«Суспільство тим сильніше, чим воно більш свідоме, чим більше у ньому місця свідомій роботі…»
Володимир Вернадський

12 березня у дохристиянські часи наші предки вшановували Бога богів Ярила – Сонце. Цього дня водили хороводи, виконували веснянки. Молилися Ярилу і співали йому величання.

Після прийняття християнства 12 березня у народі почали вшановувати Прокопія-сповідника, який отримав назву Прокопія – дорогоруйнівника. Малося на увазі, що саме з цього дня починає танути сніг. Також підмічали, якщо з’явилися підсніжники, то пора орати землю. Якщо у цей день бував дощ, то очікували і мокрого літа. А якщо дув південний вітер, і на вулиці була капель, то літо обіцяло бути теплим.

За церковним календарем 12 березня вшановують преподобного Покопія Декаполита, преподобного Тита Печерського, преподобного Фалалея.

Іменинниками 12 березня є:
Прокіп, Тит, Степан, Макар, Яків.

12 березня народились:

1863 — Володимир Вернадський, український філософ, природознавець, мислитель, засновник геохімії, біогеохімії та радіогеології. Один із засновників і перший президент Української Академії наук, засновник першої наукової бібліотеки в Україні.
«Я вірю у велике майбуття і України, й Української академії наук.» (Володимир Вернадський)

Події 12 березня:

1633 — Польський король Владислав IV затвердив Петра Могилу митрополитом Київським і Галицьким.

1913 — Канберра стає столицею Австралії.

1917 — У Петербурзі відбулася 20-тисячна українська маніфестація під національними прапорами.

1922 — Чеченія оголосила незалежність від Росії.

1928 — Під час пленуму ЦК КП(б)У Лазар Каганович оголосив наркома освіти Юрія Шумського лідером українського буржуазного націоналізму.

1934 — В Естонії відбувся державний переворот. Було накладено заборону на всі політичні партії, диктатором став Костянтин Пятс.

1940 — Закінчилася радянсько-фінська війна. СРСР не вдалося зробити Фінляндію радянською республікою.

1947 — «Доктрина Трумена». Президент США Гаррі Трумен висунув зовнішньополітичну програму, згідно з якою Америка готова надавати допомогу усім «вільним народам» проти загрози комунізму; Туреччина та Греція отримували термінову допомогу.

1968 — Маврикій отримав незалежність.

1999 — Чехія, Польща та Угорщина вступили до НАТО.

2000 — Папа Римський Іван Павло ІІ привселюдно вибачився за гріхи Католицької церкви перед людством.

2004 — Указом голови Держкомспорту Росії В. Фетисова кіберспорт (комп’ютерні ігри) у Росії та вперше у світі став офіційним видом спорту.

Це цікаво:

В історії науки важко знайти вченого, який зробив би так багато для людства, як Володимир Вернадський.

Він був «хрещеним батьком» багатьох видатних вчених сучасності, створив десятки нових науково-дослідних інститутів, музеїв, наукових шкіл. Завдяки його проникливості і могутньому інтелекту сформульовано нові погляди на природу, він розробив учення про біосферу, створив концепцію ноосфери як важливої фази її еволюції.

Геніальні ідеї Вернадського — про геологічну вічність життя, про планетарну роль людини і людства, про розширення наукової свідомості у світі — вражаюче сучасні, точні, з великим пророчим потенціалом.

Праці вченого мають неоціненне світоглядне значення, оскільки спонукають нас заглиблюватись у проблему місця та ролі людини у природі й суспільстві, замислитись над одвічним питанням: хто ми є і чого хочемо досягти для себе та своїх дітей?

Він — один із геніальних мислителів людства, які, за словами Льва Толстого, «здатні бачити через голови інших людей і століть» та вести їх за собою.

«Рідна країна»

Розділи: Календар