chrome firefox opera safari iexplorer

26 квітня почнуть будувати другий саркофаг на ЧАЕС

27 березня 2012 о 15:12

Будівництво нового укриття над аварійним блоком Чорнобильської АЕС Україна почне 26 квітня. Про це заявив президент України Віктор Янукович в ході саміту з питань ядерної безпеки у Сеулі.

Янукович висловив подяку міжнародному співтовариству за підтримку, яку отримала Україна у подоланні наслідків Чорнобильської катастрофи, передає прес-служба президента України.

«Торішня Київська міжнародна конференція донорів була успішною, і 26 квітня Україна починає будівництво нового конфайнмента над аварійним блоком Чорнобильської атомної станції», — додав він.

Глава держави підкреслив, що в Україні «реалізується багаторівневий, інтегрований підхід до забезпечення ядерної безпеки».

Новий саркофаг є арочною конструкцією з прольотом 257,4 метра, висотою 108,4 метра і довжиною 150 метрів. Об'єкт розрахований на 100 років експлуатації і дасть можливість здійснити витяг паливовмісних матеріалів та їхнє кондиціонування для подальшого безпечного зберігання.

У квітні 2011 року Європейський банк реконструкції і розвитку (ЄБРР) надав допомогу уряду України в організації міжнародної конференції зі збору коштів для покриття відсутнього фінансування проектів Чорнобильського фонду «Укриття» і «Рахунку ядерної безпеки».

Банк спільно з іншими донорами повідомив про виділення 750 мільйонів євро на перетворення Чорнобильської атомної електростанції на екологічно безпечний об'єкт.

В цілому, будівництво арки нового саркофага на ЧАЕС буде коштувати 935 мільйонів євро.

Розділи: Довкілля

24 квітня

Інші дати
Народився Дмитро Білоус
(1920, с.Курмани Сумська область - 2004) - український поет, перекладач, літературний критик, громадський діяч. Лауреат Національної премії України ім. Т.Шевченка за книгу «Диво калинове».
Вдягла весна мережану сорочку У день святий звільнившись од турбот І підіймає волошкові очі До віщих, до церковних позолот; Душа стає в цю днину молодою, Забувши, що слова бувають злі І помняться старання добротою, На щедрому пасхальному столі. (Вадим Крищенко)
Розгорнути
Народився Олександр Духнович
(1803, с. Тополі, Словаччина – 1865) - український письменник, культурний діяч, педагог.
Розгорнути