chrome firefox opera safari iexplorer

80% українців живуть за межею бідності

26 березня 2012 о 07:45

Два роки тому президент Віктор Янукович боротьбу з бідністю оголосив своїм головним пріоритетом.

ТСН.ua з'ясовував, що змінилося з того часу, і чи стали українці жити краще.

Кризова математика

Доходи українців падають.

Продукти, комунальні послуги, транспортні витрати в середньому за минулий рік виросли на 20-30%.

Пенсії ж практично не були переглянуті. Пенсійна реформа, яка стартувала восени 2011 року, лише погіршила соціальну ситуацію в країні.

Сотням тисяч українців довелося відкласти плани щодо виходу не пенсію, тим, хто одержував пенсію понад 2,5 тис гривень, урізали доходи в середньому на 100 гривень, а тим, хто отримував мінімальну — близько 800 — додали по 50-80 гривень.

«Я і дружина відпрацювали по 28 років у школі. У 2010 році школи у нас закрили. У мене пенсія — 1200 грн., у дружини — 1100 плюс 150 грн на неповнолітню дитину. Комунальні послуги за лютий склали 980 грн. За якою межею благополуччя живе моя сім'я?» — здивувався мешканець Дніпропетровська Андрій Кулініченко питанню кореспондента ТСН.ua про рівень його матеріального благополуччя. Його родині дійсно доводиться туго. Якби не допомога старшого сина, який щорічно висилає їм близько двохсот доларів з Росії, подружжю Кулініченків довелося б перейти на хліб і воду в буквальному розумінні цих слів.

Аналогічна ситуація і на підприємствах. За підсумками минулого року лише 10% компаній переглянули рівень оплати праці своїм співробітникам.

За даними Держстату, середня заробітна плата штатного працівника в січні 2012 року склала 2722 гривень. У порівнянні з груднем 2011 року цей показник зменшився майже на 11%. При цьому кількість офіційно зареєстрованих безробітних станом на перше березня цього року, порівняно з першим лютого 2012 зросла майже на 5%.

Офіційно на даний момент в Україні числиться трохи більше ніж півмільйона безробітних. За неофіційними даними, кількість непрацевлаштованих, як мінімум, удвічі вища.

Різні стандарти

Незважаючи на такі вражаючі цифри, чиновники рапортують про покращення соціальних параметрів в Україні.

«Згідно з нашими даними, десь 22-24% людей в країні реально бідні», — заявив на одному зі своїх брифінгів Сергій Тігіпко, віце-прем'єр-міністр — міністр соціальної політики. На його думку, рівень бідності в Україні падає. Як пояснив чиновник, цього вдалося досягти завдяки спеціальній соціальній програмі, яку ініціював президент України Віктор Янукович.

Йдеться, ймовірно, про перший указ Віктора Януковича на посту президента від 26 лютого 2010, який був спрямований на боротьбу з бідністю.

Але озвучена Сергієм Тігіпком інформація розходиться з даними міжнародних організацій.

Наприклад, згідно з оцінками ООН, яка досліджує рівень життя в 160 державах світу, в Україні на межі бідності перебувають близько 80% населення.

При цьому бідними вважає себе одна четверта частина населення країни. Причина розбіжності в показниках — в нюансах калькуляції розрахунків. В Україні бідною вважається людина, доходи якої становлять менше 1073 гривень, тобто нижче офіційно встановленого урядом прожиткового мінімуму.

Навіть працюючим українцям часто не вистачає грошей на життя.

«Це та сума, яка відділяє бідних від небідних в Україні. Менше цієї суми — вже бідність», — пояснюють в Інституті демографії та соціальних досліджень імені Птухи НАН України. За даними цього інституту, в Україні справді лише близько 24% відсотків отримують менше вищевказаної суми. Методологія досліджень ООН базується на більш практичних і об'єктивних даних.

«У США, наприклад, за основу мінімальної заробітної плати беруть набір товарів і послуг, які задовольняють основні фізіологічні та соціальні потреби сім'ї в розрахунку на одну людину. Туди входять 20 видів м'ясопродуктів, об'ємом 60 кг на рік, оплата найманого житла, покупка один раз в 5 років автомобіля і так далі. Виходить більше 1000 доларів в місяць. В Україні у 2011 році мінімальна зарплата (960 гривень) не забезпечувала навіть фізіологічного рівня виживання працівника», — зазначає Андрій Павловський, член комітету ВРУ з питань соціальної політики та праці. При цьому частка зарплати в собівартості продукції, за даними Національної академії наук, становить 6,3%, в європейських країнах — більше 30%.

«Середня заробітна плата в Україні становить 2700 гривень, з них близько 45% іде на комунальні послуги, майже стільки ж на харчування. Що залишається на життя? Звичайно, більшість українців живуть за межею бідності», — погоджується Олексій Кучеренко, колишній міністр з питань ЖКГ.

Експерти не заперечують: бідність серед працюючих — типове явище у нашій державі. Так, наприклад, середня зарплата в Польщі становить близько 1360 доларів, в Чехії — 1450 доларів, у Литві — 930 доларів. "У країнах ЄС кажуть: «йди працюй і все у тебе буде: дім, машина, комфортне життя».

В Україні вважають: «Хочеш, щоб все було, треба щось замутити: вкрасти, обдурити, схитрувати», — розповідає Олександр Тиронен, який нещодавно переїхав жити до Норвегії. До речі, там середня зарплата становить 3,5-3,7 тисячі євро.

На відстані

У країнах ЄС відношення доходів 10% найбільш багатих людей до доходів 10% найбідніших становить 5:1-7:1, в Україні цей показник становить 40:1, й то – це лише за офіційними даними.

Враховуючи значну тінізацію економіки України й те, що багаті намагається усіляко приховати доходи задля мінімізації сплати податків, прірва між бідними та багатими в нашій країні насправді є набагато більшою.

За статистикою, в Україні лише 10% населення отримують зарплату понад 10 000 гривень. При цьому соціальні бонуси від уряду «тануть» на очах.

Так, наприклад, цього року в держбюджеті майже на 20% скоротили витрати на сферу охорони здоров'я, урізали фінансування освіти, армії тощо. Є проблеми з материнськими виплатами. Багато українок, які народили дітей в 2011 році, нарікають на проблеми з отриманням цих коштів.

Проте народні депутати і чиновники не поспішають затягувати пояси. Навпаки, стосовно цієї категорії громадян можна з упевненістю сказати — їх рівень доходів і соціального комфорту дійсно виріс. Так, наприклад, минулого року народні депутати зуміли «продавити» підвищення витрат на утримання Верховної Ради, не забули вони і перерахувати свої зарплати у відповідності з реальною інфляцією.

Зокрема, зараз середня заробітна плата народного депутата з усіма виплатами може досягати 50 000 гривень. Не ображають себе і державних організаціях. Наприклад, тільки щомісячний кошторис на харчування в НАК «Нафтогаз» на одну персону (в розрахунок взятий топ-менеджмент компанії) обходиться бюджету у 12 тисяч гривень.

Для порівняння, сьогодні в стаціонарі на лікування одного хворого виділяється 2,50 грн., а на харчування — аж 1,20 грн в день.

Розділи: Суспільство

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути