chrome firefox opera safari iexplorer

Архів Ейнштейна виклали в інтернет

20 березня 2012 о 16:12

Єврейський університет в Єрусалимі разом з Прінстонським університетом і Каліфорнійським технологічним інститутом повідомляють про реалізацію чергової стадії проекту з публікації спадщини Альберта Ейнштейна: в інтернеті розміщено його архів, пише у блозі на сайті The Los Angeles Times Еммі Хаббард.

Мова йде приблизно про 80 тис. одиниць зберігання, які дісталися університету за заповітом Ейнштейна. Всі вони розподілені за категоріями і забезпечені перехресними посиланнями.

Документи стосуються не тільки науки. Так, із них можна дізнатися, що Ейнштейна хвилював конфлікт арабів і євреїв.

Зберігся датований 1929 роком лист до редакції арабської газети: видатний фізик пропонував створити «таємну раду» представників обох протиборчих сторін, яка регулярно збиралася б на засідання і обговорювала спільні питання, повідомляє видання.

Архів зачіпає і особисте життя вченого. Зокрема, у відкритому доступі опинилося листування Ейнштейна з коханками і листівка, відправлена хворій матері, а також послання, в якому обговорюється його зачіска.

«Я бачила ваше зображення. Думаю, вам потрібно постригтися, тоді ви будете краще виглядати», — написала автору теорії відносності 6-річна дівчинка.

26 квітня

Інші дати
Леонід Плющ
1939 –  математик, публіцист, учасник правозахисного руху в СРСР. Дисидент. Член Ініціативної групи захисту прав людини, член Закордонного представництва Української Гельсінської групи.
Розгорнути
Народився Станіслав Тельнюк
(1935, с.Іскрівка Запорізька область – 1990) - український письменник, літературний критик, редактор, перекладач.
Розгорнути
Народився Микола Зеров
(1890, м.Зіньків Полтавська область - 1937) - український літературознавець, лідер «неокласиків», майстер сонетної форми і блискучий перекладач античної поезії.
Емаль Дніпра, сліпучо-синій сплав. Газон алей і голе жовтоглиння, І в поводі прозорого каміння Зелені луки — як розлогий став. Ніколи так жадібно не вбирав Я красоти весняного одіння, Пісок обмілин, жовтобоке ріння, Брунатні лози і смарагди трав. (Микола Зеров)
Розгорнути