chrome firefox opera safari iexplorer

До 200-річчя Тараса Шевченка знімуть драматичний фільм

06 березня 2012 о 16:46

6 березня у столичному музеї Тараса Шевченка назвали імена переможців конкурсу кінопроектів, присвячених 200-річчю з дня народження Шевченка. Кращим автором сценарію і кінопроекту став київський сценарист Олександр Денисенко. Друге місце посів ужгородський письменник Олександр Гаврош.

До нас надіслали 33 заявки з кінопроектами, — каже організатор конкурсу Сергій Проскурня. — Після першого кола ми відібрали трьох учасників і попросили їх написати за два місяці сценарій. Один з фіналістів, публіцист Андрій Окара, зробити цього не встиг".

Напередодні проголошення переможців Денисенко і Гаврош публічно перед журі захистили свої проекти і сценарії. Фіналістів судили академік Микола Жулинський, кінорежисер Володимир Тихий, кінооператор Юрій Гармаш, політик Віра Ульянченко. На захист в Українському домі прийшли радник президента Ганна Герман та голова Спілки кінематографістів Сергій Тримбач.

Сценарій Олександра Гавроша називається «Історія одного доносу». «Ми кругом бачимо Шевченка у монументальному образі мученика і страждальця, — каже автор. — Сучасні українці не хочуть асоціювати себе з мучеництвом. Ми знаємо, що у його житті були страждання, але він був дуже успішний чоловік. Навіть Олесь Бузина, який „любить“ Шевченка, каже, що поету у житті фортунило. Молодь хоче себе асоціювати з успіхом. Тому на запитання „З ким хочете себе асоціювати?“, будуть відповідати, що з братами Кличками. У житті Шевченка був успішний період. Це 1845 рік. Шевченку всього 31 рік. Він — молода людина, перед якою стелиться світ. Чоловіку замовляють портрети найбагатші українці. Він виграє конкурс на вчителя малювання у Київському університеті. Якщо порівняти автопортрет цього періоду з автопортретом намальованим за рік – побачимо різних людей. У фільмі хочу відповісти, яка драма сталася з Шевченком за рік».

Сценарієм Гавроша зацікавилася український кінопродакшн «Pronto Film». Запропонували зробити серіал. Олексанр Денисенко каже, аби зняти стрічку за його сценарієм «Прощання з пустелею» необхідно 30-40 мільйонів гривень. Це буде фільм про звільнення Шевченка з Новопетрівського укріплення у Казахстані. 2014-го його мають випустити в національний прокат.

— У моєму сценарії основна думка Шевченка — бути йому вільним чи ні.- розповідає Денисенко. — Чи йти йому до свободи, яка знову закінчиться несвободою, чи залишитися у пустелі, де він знайшов гармонію і самого себе? Ця колізія робить Шевченка живим, а його вчинки і дії — природними. Я не йду за біографією. Тут є любовний трикутник, який я вигадав. У сценарії є 90% моєї вигадки, 10% — біографічна правда про Шевченка.

Призовий фонд, 200 тисяч гривень, журі вирішило поділити на двох. 120 тисяч дали за перше місце, 80 — за друге. Конкурс організував благодійний фонд «Велика Родина».

Джерело: Gazeta.ua
Розділи: Новини культури