chrome firefox opera safari iexplorer

До дня народження Шолом-Алейхема у Києві презентовано перший том його творів

02 березня 2012 о 16:44

До дня народження видатного єврейського письменника Шолом-Алейхема (Соломона Рабиновича), який народився у м. Переяслав-Хмельницький Київської області 153-роки тому, у столиці презентовано перший том його творів.

Це унікальне зібрання, яке складатиметься з 4-х томів, підготував Єврейський фонд України спільно з музеєм Шолом-Алейхема у Києві та видавництвом «Адеф-Україна».

До речі, життя і творчість цього класика світової літератури було тісно пов’язане зі столицею України, адже саме в Києві Шолом-Алейхем жив з 1897 по 1905 роки.

«Сьогодні ми презентуємо видання, яке унікальне у своєму роді. Ми розглядаємо це як важливу подію в історії України, як своєрідний пам'ятник великій літературі та великій мові ідиш, якою жили та творили не одне покоління євреїв», – зазначив під час презентації голова правління Єврейського фонду України (ЄФУ) Аркадій Монастирський

Видання творів Шолом-Алейхема готувалося понад рік, а його унікальність полягає в тому, що до чотиритомника вперше увійшли тексти письменника мовою ідиш, видані ще за його життя.

Окрім того, є й переклади цих творів російською мовою, тож з ними зможуть ознайомитися усі бажаючі, а не лише знавці єврейської мови.

У першому томі можна знайти романи «Стемпеню» і «Йоселе-Соловей», а також цикл коротких новел-листів «Менахем-Мендл».

Аркадій Монастирський зауважив, що ЄФУ доклав чимало зусиль для того, щоб ім'я Шолома-Алейхема знало сучасне покоління не лише в Україні, а й у всьому світі. Для цього було видано відеокаталог фільмів за мотивами творів Шолом-Алейхема мовою ідиш.

У свою чергу, за підтримки Міністерства культури України щорічно проводиться театральний фестиваль «Блукаючі зірки», а на сценах українських театрів завжди з незмінним успіхом йдуть вистави за творами Шолом-Алейхема.

До речі, народний артист України Богдан Ступка, вже понад 20 років незмінно виходить на сцену в образі знаменитого Тев’є – молочника у спектаклі «Тев’є Тевель». На думку голови правління ЄФУ, який, саме цей спектакль узагальнює все краще, що було поставлено Київським Національним драматичним театром ім. Івана Франка.

Майя Заховайко, «Рідна країна»

25 квітня

Інші дати
Вероніка Черняхівська 
1900 – українська письменниця, поетеса-лірик, перекладачка (медичні праці, «Місячна долина» Дж. Лондона, «Прорість» Е. Золя, «Олівер Твіст» Ч. Діккенса). Онука письменника М. Старицького.
Розгорнути
Народився Микола Трублаїні (Трублаєвський Микола)
(1907, с. Вільшанка, Вінницька область – 1941) - український письменник, автор творів для дітей та юнацтва - «Мандрівки», «Шхуна «Колумб», науково-фантастичного роману «Глибинний шлях».
«Будь хоробрим, витривалим. Це потрібно для Батьківщини, для тебе самого. Учись у мужніх, кмітливих, стійких, наслідуй їх. Вони допоможуть тобі стати справжнім громадянином...» (Микола Трублаїні)
Розгорнути