chrome firefox opera safari iexplorer

Харків зустрічатиме вболівальників нестерпним смородом з каналізації?

12 березня 2012 о 09:33

Гостей Євро-2012 у харківському аеропорту може зустріти запах каналізації. Справа у тому, що у розташованому за кілька кілометрів від летовища селищі Комунар вже як дев’ять років, за словами його мешканців, не працює каналізація і нечистоти скидаються просто у ставок. Нестерпний сморід влітку стоїть не лише у самому селищі, а і на околиці Харкова, куди запах несе вітром. Водночас селищна влада проблеми не помічає.

Ще до 2003 року комунарські нечистоти централізовано надходили до загальної системи каналізації Харкова. Але згодом колгосп «Безлюдівський», який забезпечував роботу місцевих каналізаційно-насосних станцій, передав їх на баланс селищної ради. Там договір із «Харківкомуночистводом» не подовжили, а про обслуговування каналізаційно-насосних станцій забули. У підсумку вони були розграбовані, а каналізаційні труби зрізали на металобрухт, через що нечистоти почали стікати просто у місцевий ставок, розповіла Радіо Свобода місцева мешканка Тамара Арзуманова.

Три  роки тому жінка переїхала жити до Комунара із Харкова, і лише торік дізналася, чому влітку в селищі стоїть нестерпний сморід, а місцевий ставок має дивний сірий колір. Про ситуацію із системою каналізації селища одного дня на вулиці від місцевих старожилів почула її донька.

Сморід нестерпний. Люди влітку навіть вікна целофаном закривають. У нас ставок сірий
Тамара Арзуманова

«Сморід нестерпний. Люди влітку навіть вікна целофаном закривають. У нас ставок сірий. Каналізаційні стоки течуть десь півкілометра по рельєфу. Найстрашніше, що люди там рибу ловлять, люди там купаються. І жодних знаків немає про заборону. Із міста приїжджають до нас. А риба може водитись,  якщо вона вже не риба, а мутанти», – розповіла Тамара Арзуманова.

За весь цей час, за словами жінки, до ставка потрапило більше півтисячі кубометрів нечистот, а люди продовжують справно платити  за послуги каналізації.

Перевірки без результату

Вже рік Тамара Арзуманова шукає правди в різних інстанціях. Але на всі звернення отримує лише відписки. На особистому прийомі у прокурора Харківської області Генадія Тюрина врешті дізналася, що перевірки таки були, але їхній результат досі невідомий.

«Дав мені відповідь: «фахівці державної екологічної інспекції обстежили селище Комунар, встановили, що каналізацйно-насосна станція знаходиться у неробочому стані. Неочищені стічні води скидаються на поверхню ґрунту, минаючи КНС (каналізаційно-насосну станцію) з подальшим їх надходженням у водний об’єкт. У ході обстеження фахівцями інспекції відібрані проби стічних вод у місці скиду їх до ставку». А де ж прокурорське реагування?», – обурюється жінка.

Місцева влада смороду не відчуває

В обласній прокуратурі, а також СЕС, куди  звернулося Радіо Свобода, пообіцяли дати відповідь на це питання найближчим часом.

Нас санстанція, екологічна служба перевіряли. Я нічого не знаю
Анатолій Бугай

Між тим, селищний голова Комунару Анатолій Бугай про проблему із місцевою каналізацією, як каже, «нічого не знає». Система водовідведення, за його словами, працює, а жах на людей наводять окремі мешканці.

«Вона у робочому стані. Звичайно, а як же! Нас санстанція, екологічна служба перевіряли. Це Арзуманова вам пише... Я нічого не знаю...», – сказав Анатолій Бугай Радіо Свобода.

Водночас, Тамара Арзуманова вимагає притягти селищного голову до кримінальної відповідальності за статями про зловживання службовим  становищем та службову недбалість. Каже у 2009 році за скаргою іншого місцевого мешканця екоінспекція вже оштрафувала його на 17 тисяч гривень за порушення екологічного законодавства. Нині ж місцеві активісти готують звернення до Генеральної  прокуратури, і сподіваються, що колись їхній ставок площею в 1,7 гектари врешті очистять від нечистот і перетворять на місце відпочинку не лише для місцевих, а й для харків’ян.

Розділи: Довкілля

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути