chrome firefox opera safari iexplorer

«Голос» помаранчевого Майдану зіграв молодого Шевченка. ФОТО

11 березня 2012 о 10:03

Емоційного, молодого, войовничого і, звичайно, ж творчого Кобзаря «показали» у центрі України – в Черкасах — 9 і 10 березня.

У місцевому драматичному театрі, котрий теж носить ім’я Шевченка, продемонстрували третю частину поеми-тетралогії Богдана Стельмаха «Тарас. Слова», повідомляє сайт Черкаської міської влади.

Протягом двох годин городянам та гостям міста розповідали про цікавий та суперечливий період життя Тараса Шевченка (27 – 36 років) — коли митець у розквіті творчих сил приїздить в Україну і починає громадську діяльність.

У виставі головного героя грає заслужений артист України Євген Нищук, відомий широкому загалу як «голос» Помаранчевої революції. Актор продемонстрував Шевченка по-новому, як людину-фестиваль.

Цьогорічною родзинкою постановки є чимала кількість дітей – аж 21, котрі грають «слова поета». А всього у виставі 213 персонажів, тому дехто з акторів виконує одразу кілька ролей.

Репетиції за європейським досвідом тривали близько місяця. Нагадаємо, життя та творчість Тараса Шевченка показане у зворотній хронології – від смерті до народження. Щоразу Шевченка гратиме новий актор.

Саму ж виставу режисер Сергій Проскурня називає «ескізом, білим аркушем паперу». Тому зараз експериментує з акторами, декораціями, текстом. До речі, на виставі «Тарас. Слова», крім світлих костюмів, вже з’явився колір.

Однак режисер має неабияку задумку: напередодні 200-річниці від народження Кобзаря у 2014 році – у Черкасах продемонструють усі чотири п’єси тетралогії. Вистава триватиме протягом шести годин, з двома антрактами. Захід стане анімованим фестивалем.

У наступному році, в березні 2013-го, глядачі зможуть побачити виставу «Доля», а прем’єра «Безталання» відбудеться восени 2013 року.

Нагадаємо, торік глядачі побачили четверту частину поеми – «Тарас. Слава», де показали останні роки життя генія українського народу.


Фото з сайту www.rada.cherkassy.uа