chrome firefox opera safari iexplorer

Квитки на концерти не подорожчають

16 березня 2012 о 10:42

У вівторок Комітет Верховної Ради з питань промислової і регуляторної політики та підприємництва виніс свій вердикт законопроекту «Про внесення змін до Закону України «Про гастрольні заходи в Україні». Документ, який пройшов перше читання в парламенті, за словами голови комітету Наталiї Королевської, вирішили відхилити й до другого читання не рекомендувати. Але це зовсім не означає, що в історії, яка підірвала мистецький простір минулої осені, вже можна ставити крапку. Цілком можливо, що проект, про абсурдність якого люди, які займаються гастрольною діяльністю, можуть говорити годинами, наступного тижня знову вигулькне у ВР.

До речі, податківці на цю ініціативу Мінкульту відгукнулися дуже навіть оперативно. Як розповів фронтмен гурту «ТНМК» Фагот, уже після першого розгляду законопроекту у Верховній Раді йому був дзвінок iз запитанням: чому ви не сплатили податок з усіх ста відсотків квитків?

Нагадаємо, це одна з найабсурдніших позицій проекту закону, згідно з якою гастролер має платити податок, виходячи з аншлагу — незалежно від того, скільки квитків було продано насправді. «Чиновнику важливо вигадати «доїльний апарат», — обурюється керівник компанії «Єврошоу» Сергій Галузін. — Вони хочуть наживатися там, де ніхто в світі не наживається. У Росії вже два роки як скасували ПДВ на концертні квитки. У нас же існує податок на додану вартість, плюс три відсотки додаткового податку, який треба сплатити наперед. Ці ініціативи ведуть до посилення корупції. Я давно організовую концерти і знаю: найскладніше домовитися не з найвідомішими зірками та їхніми продюсерами, а з українськими чиновниками».

Продюсер Едуард Клім називає цей законопроект «мертвонаро­дженим» і вважає, що він не працюватиме в жодному разі. Своїх колег підтримав і режисер Роман Віктюк. «Оскільки так званий гастрольний збір мають стягувати наперед, він, по суті, перетворюється на «податок на видовища, яких не було», — обурюється Роман Григорович. — І цей податок сплачуватиме кожен глядач! Який уже купив квиток на улюбленого виконавця або виставу — і цим самим підтримав культуру!».

24 квітня

Інші дати
Народився Дмитро Білоус
(1920, с.Курмани Сумська область - 2004) - український поет, перекладач, літературний критик, громадський діяч. Лауреат Національної премії України ім. Т.Шевченка за книгу «Диво калинове».
Вдягла весна мережану сорочку У день святий звільнившись од турбот І підіймає волошкові очі До віщих, до церковних позолот; Душа стає в цю днину молодою, Забувши, що слова бувають злі І помняться старання добротою, На щедрому пасхальному столі. (Вадим Крищенко)
Розгорнути
Народився Олександр Духнович
(1803, с. Тополі, Словаччина – 1865) - український письменник, культурний діяч, педагог.
Розгорнути