chrome firefox opera safari iexplorer

На Львівщині хочуть спорудити триметрову княгиню Ольгу

30 березня 2012 о 16:41

Триметрова статуя княгині Ольги постане на території колишнього городища Пліснесько, що біля Підгорецького замку у Львівській області.

За історичними джерелами, саме звідси походить перша християнка Київської Русі.

Презентація цього проекту проходить у Львівській картинній галереї.

Скульптор Іван Самотос зобразив легендарну княгиню молодою дівчиною.  Усі роботи будуть виконані на спонсорські кошти у 2013 році.

Натхненником спорудження пам’ятника виступив директор Львівської картинної галереї Борис Возницький.

Як розповів Б. Возницький «Львівській газеті», про те, що княгиня Ольга походить саме зі Львівщини, вже чимало говорено на започаткованих іще 2005 року з ініціативи науковців Львова (зок­рема Ігоря Мицька) і підтриманих галереєю міжнародних наукових конференціях «Ольжині читання», які регулярно проводять у Підгорецькому монастирі Чину святого Василія Великого на Пліснеську. А відтак, попри неоднозначність тверджень, Борис Григорович схиляється до тих, хто доводить, що Ольга родом із-під Львова.

«У літописах сказано, що Ольга походить із Плєскно, — пояснив пан Возницький. — Болгари вважають, що це на їхній території. Росіяни — що йдеться про сучасний Псков. Ми — що це, можливо, в нас. Адже в VII-XIII століттях Пліснеськ був потужним городищем (знищеним, як і більшість давньоруських міст, Батиєм 1241-го), що його вперше почали досліджувати ще 1810 ро­ку. Тобто, ідея походження Ольги саме з наших теренів виникла не на порожньому місці. І хоча не всі науковці її сприймають, але вона є цікавою і такою, що має право на існування. Давня історія — це взагалі часто-густо версії. То навіщо противитися, що Ольга — звідси?».

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути