chrome firefox opera safari iexplorer

На Почаївську Лавру є кілька претендентів

06 березня 2012 о 11:28

Свято-Успенську Почаївську лавру, розташовану на Тернопільщині, хочуть виключити з переліку об'єктів, що не підлягають приватизації. Суперечку за право володіння храмом розв'язали УПЦ МП і греко-католики.

«Хочемо перед людьми і світом заявити, що ця святиня раніше належала нам», — сказав колишній ігумен Бучацького василіанського монастиря Іван Майкович, цитує «КоммерсантЪ-Україна».

За його словами, Почаївська лавра належала греко-католикам більше ста років, а більшу частину її споруд побудували саме католики східного обряду.

«Лавру нам не повернули, тому що мова тут йде не стільки про відновлення законності і справедливості, скільки про політику», — вважає Майкович.

Однак заява греко-католицького духовенства обурила заступника голови відділу зовнішніх церковних зв'язків УПЦ МП, протоієрея Миколу Данилевича. Він переконаний, що УГКЦ не може претендувати на Почаївську лавру.

«З історичної і юридичної точки зору вона належить своєму законному власникові – Українській православній церкві», — зазначив протоієрей. Він вважає, що той факт, що монастир деякий час перебував у розпорядженні греко-католиків, не може бути причиною передачі його УГКЦ.

Свято-Успенська Почаївська лавра в Тернопільській області — один з найбільших православних монастирів України. Вона заснована приблизно в 1240 році. З 1713 по 1831 рік належала греко-католикам. За радянських часів більшу частину її будівель у церкви відібрала влада, а на території монастиря були облаштовані психіатрична клініка і музей атеїзму. У 2003 році постановою Кабінету міністрів Почаївська лавра була передана у безоплатне користування УПЦ МП. Зараз вона має статус ставропігії, тобто безпосередньо підпорядковується главі УПЦ МП. На думку експертів, зараз, щоб уникнути міжконфесійного конфлікту Почаївська лавра має залишатися у власності держави.

Джерело: ТСН
Розділи: Новини культури