chrome firefox opera safari iexplorer

Плату за комунальні послуги хочуть «прив’язати» до доходів громадян

29 березня 2012 о 08:55

Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово–комунального­ господарства вважає, що вартість комунальних послуг для населення має бути диференційованою — залежно від рівня доходів.

«У структурі доходів населення затрати на утримання житла та отримання комунальних послуг не повинні перевищувати 15 відсотків», — заявила під час «круглого столу» в агенції «Українські новини» начальник управління економіки й тарифної політики міністерства Світлана Старцева.

Тобто людина, яка отримує тисячу гривень зарплати, в ідеалі, мала б заплатити 150 грн. «комуналки» на місяць. При цьому зараз жителі квартир і приватних будинків у різних регіонах України скаржаться, що платити за газ, електроенергію та комунальні послуги доводиться не менше 500 грн. у холодні та не менше 300 грн. у літні місяці.

Популярній передвиборчій ініціативі, коли «багаті мають заплатити за бідних», можна було б лише порадіти, якби не одне «але».

Відомо, що в нашій країні багаті ховають свої гроші «в тіні»: офіційно мають невеликий дохід, їхнє майно записано на родичів, гроші зберігаються у зарубіжних банках, а затрати вони «оптимізують», оформлюючи різні державні пільги та субсидії.

Водночас депутати не поспішають ухвалювати закон про оподаткування предметів розкоші. Нагадаємо, згідно з цим законопроектом, додатково оподатковувати мають квартири площею понад 200 та приватні будинки площею понад 400 метрів квадратних, яхти, літаки й автомобілі з об’ємом двигуна більше чотирьох літрів. Уникнути оподаткування можливо, якщо предмети розкоші будуть оформлені на юридичних осіб.

Крім того, держава підтримуватиме багатих, які вклали свої гроші в банки. Кілька днів тому Президент підписав Закон «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб», в якому, зокрема, зникло положення, згідно з яким держава гарантує повернення вкладів, менших за 150 тисяч гривень, у випадку банкрутства банку. Цю норму запровадили під час кризи 2008 року, щоб вкладники не забирали кошти з банківських установ. Очевидно, влада вважає, що криза вже остаточно минула.

«Тепер Фонд гарантування вкладів фізичних осіб сам вирішуватиме, яку суму платити вкладнику», — пояснив Українському банківському порталу член парламентського Комітету з питань фінансів і банківської діяльності Станіслав Аржевітін.

Цікаво, що у Фонд можуть входити державні чиновники та народні депутати, тож уникнути корупційної складової під час повернення вкладів навряд чи вдасться. Закон набере чинності через шість місяців.