chrome firefox opera safari iexplorer

Путін допомагав відновлювати Успенський собор Києво-Печерської лаври?

07 березня 2012 о 15:41

Архієпископ Павло проситиме Путіна про допомогу, оскільки українські чиновники не дуже квапляться допомагати Лаврі.

Намісник Києво-Печерської лаври митрополит Вишгородський і Чорнобильський Павло зазначив, що Лаврі Володимир Путін неодноразово надавав допомогу.

«Він виділив значну суму на роботи з відновлення Успенського собору», — сказав він.

Він додав, що без цих грошей неможливо було б змогли відродити святиню.

Як відомо, у період німецької окупації Києва, 3 листопада 1941 року, було підірвано Успенський собор. Існує кілька версій: собор було підірвано фашистами; агентами НКВД; партизанами, що мали намір знищити президента Словаччини Тісо, який відвідував його. Є фотографія вибуху, заздалегідь проводилося відселення, розглядалися політичні наслідки.

9 грудня 1995 року президентом України Леонідом Кучмою видано Указ про відновлення Успенського собору. Храм було відтворено у дуже квапливо, практично за два роки, без серйозної наукової підготовки, з використанням сучасних матеріалів.

Перед будівельниками стояло завдання встигнути до 950-річчя лаври. Відразу за завершенням будівництва храм було розписано; освятили його 24 серпня 2000 року.

19 березня

Інші дати
Народився Максим Рильський
(1895, м. Київ – 1964) – український поет, перекладач, публіцист, громадський діяч.
Прислухайтесь, як океан співає — Народ говорить. І любов, і гнів У тому гомоні морськім. Немає Мудріших, ніж народ, учителів; У нього кожне слово — це перлина, Це праця, це натхнення, це людина. Не бійтесь заглядати у словник: Це пишний яр, а не сумне провалля» (Максим Рильський)
Розгорнути
Народився Марко Вороний
1904 – український поет, театрознавець, перекладач. Переклав українською мовою «Інтернаціонал», «Марсельєзу», «Варшав’янку», багато творів західноєвропейської класики. Автор книг для дітей, збірки віршів «Форвард». Син Миколи Вороного. Репресований.
Розгорнути