chrome firefox opera safari iexplorer

Сьогодні Верховна Рада може «здати» українську ГТС Росії

16 березня 2012 о 09:54

Рада на засіданні в п'ятницю знову спробує прийняти в першому читанні законопроект про реформування нафтогазового комплексу, що передбачає передачу в оренду газотранспортної системи України, що необхідно для створення консорціуму з Росією.

Парламент неодноразово переносив розгляд документа через протест опозиції, яка блокувала трибуну парламенту, щоб перешкодити його прийняттю.

Прийняти в першому читанні законопроект, що дозволяє оренду ГТС, Рада планувала ще на початку року, однак тоді вона відклала це питання до завершення «газових» переговорів з РФ. Але 24 лютого поточного року проект закону несподівано було включено до порядку денного засідання парламенту, але неодноразові спроби його розглянути не увінчалися успіхом: опозиція щоразу блокувала трибуну і президію Ради, вимагаючи зняти документ з розгляду. Опоненти влади впевнені, що передача газової труби в безстрокову оренду, по суті, нічим не відрізняється від продажу. На думку опозиційних фракцій, в урядовому законі під гаслом реформування нафтогазового комплексу «красиво упакована ідея відчуження (приватизації) ГТС».

Низку зауважень до законопроекту про реформування нафтогазового комплексу раніше висловлювало і головне науково-експертне управління парламенту. Експерти зазначають, що, оскільки Нафтогаз входить до переліку об'єктів, які не підлягають приватизації, передача майна компанії іншим юридичним особам, які створюються на базі її активів, фактично означає, що вона може бути приватизована.

У свою чергу, депутати парламентської більшості зазначають, що в даному законопроекті не йдеться про приватизацію ГТС, а його ухвалення дозволить Києву швидше почати модернізацію українських трубопроводів. За оцінкою української сторони, на це потрібно близько 5-7 мільярдів доларів.

Нагадаємо, Законодавство України забороняє продаж або оренду ГТС. Законопроект, який знімає подібні заборони, до парламенту скерував уряд. У пояснювальній записці до документа говориться, що його прийняття дозволить підвищити економічну ефективність нафтогазового сектора країни і приведе українське законодавство до норм ЄС, оскільки Київ є членом Європейського енергетичного співтовариства.

Проектом закону пропонується надати необхідні повноваження Кабінету міністрів здійснювати реформування Нафтогазу. Зокрема, документ передбачає зняття заборони на розпорядження основними фондами Нафтогазу і, крім того, дозволяє уряду реорганізацію держпідприємств магістрального трубопровідного транспорту. По суті, в разі ухвалення закону шлях для створення консорціуму буде відкритим.

Раніше Президент України Віктор Янукович запропонував створити для модернізації української ГТС тристоронній консорціум, що враховує інтереси як Росії, так і держав-членів ЄС. За даними ЗМІ, в консорціумі Росії та ЄС має належати по 33%, а Україні — 34%.

Як повідомлялося, глава Міненерго України Юрій Бойко також раніше заявляв, що базовою моделлю консорціуму є тристороння.

20 квітня

Інші дати
Павло Луспекаєв
1927 –  кіноактор. Знімався в фільмах: роль Верещагіна («Біле сонце пустелі»), «Республіка ШКІД», «Піднята цілина», «Вся королівська рать».
Розгорнути
Ґео (Юрій) Шкурупій 
1903 – український прозаїк, поет, представник напрямку панфутуризм; редактор, кіносценарист.
Розгорнути
 Володимир Шульгін 
1894 – студентський діяч, син Якова Шульгіна, організатор і керівник Української Студентської Громади в Києві. Загинув у бою під Крутами.
Розгорнути