chrome firefox opera safari iexplorer

Сьогодні Всесвітній день боротьби з туберкульозом

24 березня 2012 о 00:18

Всесвітній день боротьби з туберкульозом відзначається за рішенням Всесвітньої організації охорони здоров’я в день, коли німецький мікробіолог Роберт Кох заявив про зроблене ним відкриття збудника туберкульозу. Це сталося у 1882 році.

У 1993 році ВООЗ об’явила туберкульоз національним лихом, а день 24 березня — Всесвітнім днем боротьби з туберкульозом і офіційно рекомендувала стратегію DOTS як нову стратегію боротьби з хворобою. DOTS – це стратегія проти епідемії туберкульозу, вона дозволяє виявляти і лікувати хворих, небезпечних для оточуючих.

Основними принципами DOTS є:

  • політична підтримка;
  • діагностика методом мікроскопії;
  • надійна поставка ліків;
  • контроль за лікуванням;
  • регулярна оцінка результатів.

Принципі стратегії DOTS універсальні для всіх країн. Зараз вона успішно запроваджується у більш ніж 180 країнах світу.

Україна входить до 18 країн Європи з високим пріоритетом боротьби з туберкульозом. І займає 7 місце у Європі по захворюваності на цю недугу після Росії, Грузії, Киргистану, Молдови, Казахстану і Румунії.

А в решті країн Європи захворюваність у 8 разів нижча. Тільки Росія випереджає Україну за темпами поширення цієї недуги.

За інформацією лікарів, в Україні до 90% дорослого населення інфіковані туберкульозом. 4 хворих реєструють щогодини, 1 хворий помирає.

До 40 тис. хворих реєструють щороку, 10 тисяч з них помирає. На диспансерному обліку перебуває близько півмільйона хворих. З них 90 тисяч – виділяють збудників туберкульозу.

Тобто, практично в кожної дорослої людини є мікробактерії туберкульозу, які можуть перерости в активну форму захворювання при сприятливих для них умовах. А це – зниження імунітету, постійні стреси, погане харчування тощо.

Тож, бережіть не лише фізичне здоров’я, а і психологічне, духовне!

«Рідна країна»

20 квітня

Інші дати
Павло Луспекаєв
1927 –  кіноактор. Знімався в фільмах: роль Верещагіна («Біле сонце пустелі»), «Республіка ШКІД», «Піднята цілина», «Вся королівська рать».
Розгорнути
Ґео (Юрій) Шкурупій 
1903 – український прозаїк, поет, представник напрямку панфутуризм; редактор, кіносценарист.
Розгорнути
 Володимир Шульгін 
1894 – студентський діяч, син Якова Шульгіна, організатор і керівник Української Студентської Громади в Києві. Загинув у бою під Крутами.
Розгорнути