chrome firefox opera safari iexplorer

Сьогодні — Всесвітній день людини з синдромом Дауна

21 березня 2012 о 09:37

21 березня – Всесвітній день людини з синдромом Дауна. Щороку в Україні народжується близько 420 немовлят із цією генетичною вадою. Вона полягає у наявності додаткової хромосоми клітинах: у більшості людей їх 46, а в тих, хто має цей синдром, 47.

Киянка Наталія – мама трьох дітей, у її наймолодшого сина – Степана – синдром Дауна. Він ходить у звичайний дитячий садок з іншими дітьми, а також займається із фахівцями індивідуально.

«Ці діти дуже активні, добре навчаються, робота спеціалістів нагороджується тим, що навчання дає хороші результати. У принципі у Степана все, як у звичайної дитини, але з ним працюють додаткові спеціалісти, наприклад, логопед. Він ходить до звичайного садочка, а коли він вдома, спілкується з братиками і сестричками», – розповідає мама Степана.

Де дитині вчитися?

В Англії 80 відсотків всіх дітей із синдромом Дауна навчаються разом із іншими школярами. В Україні, як запевняє головний спеціаліст департаменту загальної середньої та дошкільної освіти міністерства освіти, науки, молоді та спорту Галина Лабайчук, теж створені всі умови, щоб загальноосвітні школи приймали цих дітей. Такий принцип – навчання не в спеціалізованому, а в загальноосвітньому закладі – називається інклюзивною освітою. І класи з інклюзивним навчанням є в кожній області, говорить Галина Лабайчук.

Ніхто не має права в  загальноосвітній школі дитину з синдромом Дауна не прийняти до складу учнів
Галина Лабайчук

«Ніхто не має права в ніякій загальноосвітній школі дитину з синдромом Дауна не прийняти до складу учнів. Особливо зараз, коли ми внесли зміни в Закон України «Про загальну середню освіту» і інші закони щодо запровадження інклюзивного навчання. Розроблено і затверджено Постановою Кабміну порядок організації інклюзивного навчання, передбачено абсолютно все», – стверджує чиновниця.

Інклюзія на папері

Інклюзивна освіта в Україні існує лише на папері, впевнений Сергій Кур’янов, президент Всеукраїнської батьківської організації «Даун синдром».     Законодавство про створення інклюзивних класів з додатковою посадою – асистент учителя – в загальноосвітніх школах ухвалили лише минулого року. Насправді ж діти зможуть отримати більш-менш фахове навчання лише років за 10, стверджує Кур’янов.

«Асистент учителя: фінансування цієї посади – передбачене лише з 1 вересня 2012 року, тобто по факту є право навчатися, з іншого боку, відсутня можливість

Зараз узагалі відсутні адаптовані програми, фінансування, матеріально-технічна база, наглядові посібники, методологічне забезпечення для таких дітей
Сергій Кур’янов

його реалізації. Крім того, лише з 1 вересня цього року в університетах почнуть готувати асистентів, тобто такі асистенти з’являться лише через 5 років. Зараз узагалі відсутні адаптовані програми, фінансування, матеріально-технічна база, наглядові посібники, методологічне забезпечення для таких дітей!», – констатує Сергій Кур’янов.

Громадським і благодійним організація доводиться самим розробляти методологію навчання дітей із синдромом Дауна, говорить Сергій Кур’янов. Допомагають їм у цьому фахівці з із Академії педагогічних наук.

Загалом в Україні близько чотирьох тисяч дітей із синдромом Дауна. За даними Міністерства освіти, науки, молоді та спорту, в загальноосвітні школи ходить 230 з них, звичайні садочки відвідує – всього 70.

Розділи: Суспільство

24 квітня

Інші дати
Народився Дмитро Білоус
(1920, с.Курмани Сумська область - 2004) - український поет, перекладач, літературний критик, громадський діяч. Лауреат Національної премії України ім. Т.Шевченка за книгу «Диво калинове».
Вдягла весна мережану сорочку У день святий звільнившись од турбот І підіймає волошкові очі До віщих, до церковних позолот; Душа стає в цю днину молодою, Забувши, що слова бувають злі І помняться старання добротою, На щедрому пасхальному столі. (Вадим Крищенко)
Розгорнути
Народився Олександр Духнович
(1803, с. Тополі, Словаччина – 1865) - український письменник, культурний діяч, педагог.
Розгорнути