chrome firefox opera safari iexplorer

Сидячу роботу медики прирівняли до нікотинової залежності

07 березня 2012 о 12:50

Американські лікарі прийшли до висновку, що сидячий спосіб життя завдає людині не меншої шкоди, ніж нікотинова залежність. Проблему малорухливості протягом дня вони назвали «сидячою хворобою» і «новим курінням».

Проведені в США дослідження ще раз довели, що сидячий спосіб життя пов'язаний з цілим комплексом проблем зі здоров'ям і передчасною смертю від кардіологічних захворювань. Зокрема, робота вчених Міссурійского університету показує, що рівень цукру в крові людини прямо пропорційний рівню його фізичної активності.

Також доведено, що навіть стоячи людина спалює в три рази більше калорій, ніж сидячи. М'язові скорочення, в тому числі ті, які відбуваються, коли людина спокійно стоїть, викликають важливі процеси, пов'язані з розщепленням жирів і цукру. Однак після того як організм приймає сидяче положення, він зупиняє дію цих механізмів.

Професор медицини з клініки Майо в Міннесоті Джеймс Лівайн прямо порівняв надмірне сидіння з тією шкодою, яку завдає здоров'ю куріння. Він каже, що проблему можна вирішити тільки одним засобом: менше сидіти і більше рухатися.

«Навіть у некурящих, які не страждають ожирінням, людей нерухоме щоденне сидіння протягом 4-х годин (наприклад, перед телевізором) підвищує ризик смерті на 80% в порівнянні з тими, хто сидить нерухомо протягом 2-х годин», — уточнює Лівайн.

У свою чергу головний лікар поліклініки ФДУ «НДІ Фізико-хімічної медицини» ФМБА Росії Ельміра Хайбулін попереджає, що сидячий спосіб життя може мати куди більш плачевні наслідки: він веде до розвитку метаболічного синдрому, що в майбутньому може стати причиною навіть онкологічних захворювань.

«Виправити ситуацію можуть найелементарніші речі: ранкова гімнастика, використання будь-якої можливості пройтися пішки, а не проїхати зупинку автобусом, і замість ліфта підніматися сходами», — рекомендує лікар.

У свою чергу професор Джеймс Лівайн дієвим засобом вважає зміну загальноприйнятої організації офісної праці. Він закликає роботодавців обладнати офіси легко трансформуючими комп'ютерними столами, за якими співробітники зможуть працювати як сидячи, так і стоячи.

20 квітня

Інші дати
Павло Луспекаєв
1927 –  кіноактор. Знімався в фільмах: роль Верещагіна («Біле сонце пустелі»), «Республіка ШКІД», «Піднята цілина», «Вся королівська рать».
Розгорнути
Ґео (Юрій) Шкурупій 
1903 – український прозаїк, поет, представник напрямку панфутуризм; редактор, кіносценарист.
Розгорнути
 Володимир Шульгін 
1894 – студентський діяч, син Якова Шульгіна, організатор і керівник Української Студентської Громади в Києві. Загинув у бою під Крутами.
Розгорнути