chrome firefox opera safari iexplorer

У Дніпропетровську — скандал навколо центрального парку

30 березня 2012 о 09:45

У Дніпропетровську набирає обертів скандал із вирубуванням дерев у центральному парку імені козака Лазаря Глоби. Комунальники прибрали у ньому частину зелених насаджень, які вони визнали аварійними. Громадськість та екологи підозрюють, що влада розчищає гектари паркової зони у центрі міста для забудови.

Бронзова скульптура козака Лазаря Глоби, який саджає дерево, і зрубані стовбури столітніх дерев поряд. Такий вигляд зараз має частина центрального парку Дніпропетровська. Комунальники вже зрубали близько 200 дерев, у планах – ще 300. Це майже третина парку. Громадські активісти й екологи обурені: 90% зрубаних дерев, кажуть, здорові, а решту – можна було вилікувати.

Захисники парку помітили: розчищені ділянки – надто правильної, прямокутної форми. Схоже, що на них щось збираються будувати, сказала Радіо Свобода одна із активісток ініціативної групи Катерина Самойленко.

Парк Глоби розташований в історичній частині міста, тобто з боку інвесторів, забудовників до нього є певний інтерес
Катерина Самойленко

«У Дніпропетровську й так мало зелених насаджень – тільки третина від норми. По-друге, парк Глоби є одним із найстаріших парків міста. Третій момент – цей парк розташований в історичній частині міста, тобто з боку інвесторів, забудовників до нього є певний інтерес. Ця вирубка стосувалася і нових, і старих дерев. Водночас старі дерева в іншій частині парку по кілька років не прибирались. Враховуючи, що поряд вже є житлові будинки, прокладені комунікації, ми побоюємось, що буде забудова. Прибрати дерева легко, а що буде на їхньому місці?» – зазначила активістка.

Комунальники усі звинувачення відкидають: кажуть, триває планова вирубка сухостою, який загрожував безпеці відвідувачів. Старі дерева, стверджують у КП «Зеленбуд», підмиті ґрунтовими водами, слабко тримаються землі та можуть впасти в будь-яку мить. Нові насадження на місці старих з’являться, обіцяють комунальники, але не зараз, а восени.

Дерева загрожували життю громадян своїм «нахилом до ґрунту»

І в подальшому всі роботи будуть продовжені
Віталій Теленик

«Усі дерева загрожували життю й здоров’ю громадян, принаймні своїм нахилом до ґрунту. І в подальшому всі роботи будуть продовжені», – запевнив керівник КП «Зеленбуд» Віталій Теленик.

Громадські активісти запевненням комунальників не вірять. Вони дізнались: наразі в міській раді обговорюється проект реконструкції парку, на яку влада хоче витратити 21 мільйон гривень. Що стоїть за цією реконструкцією, достеменно невідомо: громадських обговорень проекту не було. Інформацію про те, що такий проект існує, підтвердив міський голова Іван Куліченко. За його словами, частину центрального парку відпочинку хочуть перетворити на дитячу зону.

Ця частина парку буде тихою. Без шумних атракціонів
Іван Куліченко

«Ця частина парку буде тихою. Без шумних атракціонів. Атракціони будуть для дітей трьох рівнів: маленьких, старших і дорослих, включаючи старшокласників і, можливо, студентів», – зазначив міський голова.

У міській раді запевнили: створять спецкомісію, яка перевірить кожне помічене для спилювання дерево. А вирубування у парку триває. Громадські активісти підозрюють: ще трохи – і парк втратить свій статус пам'ятки садово-паркового мистецтва. Зараз вони збирають підписи на захист і готуються до акцій протесту.

Розділи: Суспільство

19 березня

Інші дати
Народився Максим Рильський
(1895, м. Київ – 1964) – український поет, перекладач, публіцист, громадський діяч.
Прислухайтесь, як океан співає — Народ говорить. І любов, і гнів У тому гомоні морськім. Немає Мудріших, ніж народ, учителів; У нього кожне слово — це перлина, Це праця, це натхнення, це людина. Не бійтесь заглядати у словник: Це пишний яр, а не сумне провалля» (Максим Рильський)
Розгорнути
Народився Марко Вороний
1904 – український поет, театрознавець, перекладач. Переклав українською мовою «Інтернаціонал», «Марсельєзу», «Варшав’янку», багато творів західноєвропейської класики. Автор книг для дітей, збірки віршів «Форвард». Син Миколи Вороного. Репресований.
Розгорнути