chrome firefox opera safari iexplorer

У грудні на державному рівні відзначать 75-річчя Вячеслава Чорновола

21 березня 2012 о 13:46

24 грудня 2012 року виповнюється 75 років від дня народження видатного державного та громадського діяча, борця за незалежність України, народного депутата України першого — третього скликань, одного з лідерів українського правозахисного руху, журналіста, багаторічного лідера Народного Руху України, Героя України Вячеслава Максимовича Чорновола.

Сьогодні український парламент ухвалив Постанову «Про відзначення 75-річчя від дня народження Героя України Вячеслава Чорновола» (реєстр. № 9692), повідомляє портал Верховної Ради.

Відповідно до постанови, Уряду рекомендовано:

  • утворити організаційний комітет з підготовки та проведення заходів щодо відзначення 75-річчя;
  • розробити і затвердити відповідний план заходів;
  • вирішити питання щодо його фінансового та матеріально-технічного забезпечення;
  • сприяти виданню праць В.Чорновола, в тому числі завершення видання творів у десяти томах «Вячеслав Чорновіл»;
  • надати допомогу Черкаській обласній державній адміністрації у добудові державної садиби-музею В.М. Чорновола у селі Вільхівець Черкаської області;
  • провести у грудні 2012 року в Києві наукову конференцію «Роль Вячеслава Чорновола у відновленні незалежності України та становленні української державності», а також тематичні конференції, круглі столи, присвячені життю та діяльності В. Чорновола, в інших регіонах України.

Постанова також містить низку інших рекомендацій і пропозицій, зокрема: Державному комітету телебачення і радіомовлення — організувати висвітлення в засобах масової інформації фільмів та радіопрограм про життя, політичну діяльність і журналістську творчість Вячеслава Чорновола, та забезпечити їх широку трансляцію до дня його народження; Національному банку — здійснити випуск пам´ятної монети із зображенням Вячеслава Чорновола; Українському державному підприємству поштового зв´язку «Укрпошта» — видати серію поштових конвертів та здійснити спецпогашення марок з портретом Вячеслава Чорновола; Київській міській державній адміністрації — встановити пам´ятну дошку Герою України Вячеславу Чорноволу на будівлі за адресою: м. Київ, вул. Гончара, 33, де він працював.

Розділи: Суспільство

25 квітня

Інші дати
Вероніка Черняхівська 
1900 – українська письменниця, поетеса-лірик, перекладачка (медичні праці, «Місячна долина» Дж. Лондона, «Прорість» Е. Золя, «Олівер Твіст» Ч. Діккенса). Онука письменника М. Старицького.
Розгорнути
Народився Микола Трублаїні (Трублаєвський Микола)
(1907, с. Вільшанка, Вінницька область – 1941) - український письменник, автор творів для дітей та юнацтва - «Мандрівки», «Шхуна «Колумб», науково-фантастичного роману «Глибинний шлях».
«Будь хоробрим, витривалим. Це потрібно для Батьківщини, для тебе самого. Учись у мужніх, кмітливих, стійких, наслідуй їх. Вони допоможуть тобі стати справжнім громадянином...» (Микола Трублаїні)
Розгорнути