chrome firefox opera safari iexplorer

У Києві розпочався міжнародний фестиваль документального кіно

23 березня 2012 о 11:52

23 березня у Києві відкривається ІХ Міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA. Протягом тижня на фестивалі покажуть понад 70 стрічок, які так чи інакше стосуються захисту прав людини взагалі та цьогорічної теми зокрема – «Авторитаризму».

На фестивалі будуть показувати фільми і вже відомих зарубіжних режисерів, і дебютантів, розповідає PR-директор фестивалю та член відбіркової комісії Дар'я Аверченко. На конкурс взяли понад 400 фільмів, і обрати серед них номінантів було досить важко, зауважує вона.

«Цього річ на фестивалі фільми змагаються у трьох конкурсах: DOCU/право – повнометражні документальні фільми правозахисної тематики, DOCU/життя і новий конкурс DOCU/коротко. Останній конкурс короткометражних фільмів тривалістю до 45 хвилин, це абсолютно вільний конкурс, ми пішли назустріч нашим авторам та абсолютно новим документальним жанрам – як, наприклад, документальна анімація», – розповіла Дар'я Аверченко.

Фільми про права людей в Україні і за кордоном

У конкурсній програмі DOCU/коротко представлена короткометражка Юрія Речинського «Sickfuckpeople». Також у рамках фестивалю відбудеться прем’єра стрічки «Тихе місце», режисером якої є кореспондентка Радіо Свобода Олеся Бортняк.

Австрійський режисер Міхаель Ґлавоггер представить українську прем’єру фільму «Смерть робітника», деякі епізоди якого зняті у «копанках» – нелегальних шахтах на Донбасі.

Іншим цікавим і показовим фільмом, що стосується України, є фільм «Ходорковський» німецького режисера Сиріла Туші, переконує журналіст і ведучий церемонії відкриття фестивалю Єгор Соболєв.

Зараз те, що відбувається з бізнесменами за масштабом не менше ніж, наприклад, те, що відбувається з ув’язненими
Єгор Соболєв

«Фільм «Ходорковський» дуже точно обраний для України, тому що він говорить про проблему найбільш мовчазних репресій. Зараз, як на мене, в бізнесі найбільше проблем із захистом прав. Зараз те, що відбувається з бізнесменами за масштабом не менше ніж, наприклад, те, що відбувається з ув’язненими (категорія людей, яка традиційно страждає від порушення своїх прав). Дорослих, багатих, успішних чоловіків ґвалтують, а вони вже другий рік мовчать», – стверджує Єгор Соболєв...

Фільми подивляться навіть у колоніях

Також у рамках фестивалю покажуть цикл відеопортретів людей, що борються за свої права.
​​В одному з них ідеться про село Стара Збур’ївка в Херсонській області. Його мешканці стали на захист голови: він подав позов до суду на районних чиновників, які, за твердженням голови, роздавали землі місцевої громади. І після цього опинився за ґратами.

«Коли я був у СІЗО, я ж не знав, що тут відбувається. Наступного дня тут зібрали тисячу підписів лист, відправили, через день перекрили вулицю Ушакова в Херсоні, через день зібралися, співали «Ще не вмерла Україна» під прокуратурою. 2 тижні, виявляється йшла ось така боротьба. Прокуратура зрозуміла, що щось треба робити. Вони мене через 3 тижні випустили звідтіля», – розповідає у фільмі сільський голова.

Фестиваль показами в Києві не обмежується. З жовтня по грудень він мандрує Україною. Торік фільми демонстрували у 112 містах, а також у 35 виправних колоніях країни.

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути