chrome firefox opera safari iexplorer

У Києві створили «живий тризуб» для Романа Шухевича

05 березня 2012 о 11:48

На відзначення 62-річниці загибелі Романа Шухевича – головного командира УПА, в Києві, на Софійському майдані, близько ста чоловік утворили «живий тризуб».

Київський осередок Спілки Української Молоді в Україні організував акцію до 62-річниці загибелі генерал-хорунжого УПА Романа Шухвеича. Мета заходу — збереження пам’яті про героїв національно-визвольних змагань.

Подія розпочалась із громадської панахиди, яку провели отці Української Греко-Католицької Церкви: Петро Жук, ректор Київської Трьохсвятительської духовної семінарії і віце-ректор Андрій Чорненко з хором семінаристів.

Отець Петро Жук: «Дуже важливо, що люди зібралися не з політичних міркувань, а навпаки — подію організувала молодь із громадської організації. Акція була символом жертви і подяки для людини, яка є прикладом. Захід був успішним, бо зібрав чимало молоді. Думаю, що якби подібних акцій було більше, — то Україна змінювалась би дуже швидко, і політикум зокрема».

Після панахиди учасники сформували десятиметровий «живий тризуб». Кияни трималися за руки, в знак того, що пам’ять про українських Героїв повинна об’єднувати всіх: незалежно від віку, статусу чи інших ознак. По завершенню заходу учасники виконали державний гімн.

Активісти організації роздавали перехожим листівки з життєписом Романа Шухевича. У летючці можна було прочитати про родину, юність, освіту та боротьбу Шухевича-«Чупринки».

Олег Слабоспицький, голова КМО Спілки Української Молоді в Україні: «У цей день ми хотіли вшанувати головного командира УПА Романа Шухевича-«Чупринку» без пафосу та політиканства, а за християнським звичаєм. Разом з тим спонукати усіх більше дізнаватись про цю героїчну людину, аби робити висновки на основі власних знань, а не довіряти міфам».

Того ж дня у будинку Центру національного відродження відбулась лекція, присвячена постаті Романа Шухевича. Серед присутніх у залі було чимало підлітків, яких зацікавила тема боротьби УПА за незалежність України. На великому екрані киянам було продемонстровано декілька десятків архівних світлин про життя генерала Чупринки.

Одразу після лекції представники клубу військово-історичної реконструкції «Повстанець» увійшли до залу в одностроях воїнів УПА з точними копіями озброєння періоду Другої світової війни.

Присутні дізнались, чому українські повстанці використовували комбіновані однострої, де діставали уніформу власного крою, чим були озброєнні, що таке «засідка» та «пробій» тощо. Спілкування гостей з організаторами тривало понад дві години.

Інформація Спілки української молоді в Україні

Фото Віктора Крука

Розділи: Суспільство

20 квітня

Інші дати
Павло Луспекаєв
1927 –  кіноактор. Знімався в фільмах: роль Верещагіна («Біле сонце пустелі»), «Республіка ШКІД», «Піднята цілина», «Вся королівська рать».
Розгорнути
Ґео (Юрій) Шкурупій 
1903 – український прозаїк, поет, представник напрямку панфутуризм; редактор, кіносценарист.
Розгорнути
 Володимир Шульгін 
1894 – студентський діяч, син Якова Шульгіна, організатор і керівник Української Студентської Громади в Києві. Загинув у бою під Крутами.
Розгорнути