chrome firefox opera safari iexplorer

У Києві та Чернігові вшанували пам'ять Мазепи

21 березня 2012 о 09:16

У Музеї гетьманства, що в Києві, Українська народна партія провела урочисті заходи на честь 373–ї річниці від дня народження Івана Мазепи. Представник товариства «Просвіта» Микола Нестерчук, зокрема, розповів «Україні молодій», що день народження славетного гетьмана патріоти відзначають щороку: «За більш ніж 20 років, упродовж яких Мазепа керував країною, вона піднялася на всіх рівнях — як економічному, так і соціальному. Він побудував багато церков, при яких діяли школи. Навіть іноземці, які приїжджали в Україну, дивувалися, чому в нас стільки грамотних людей».

«Дуже погано, що у свідомості більшості людей він і досі асоціюється зі зрадником, а не героєм України. Він був дуже освіченою людиною, навчався в Європі і знав дев’ять мов», — додає завідувачка Музею гетьманства Галина Ярова, показуючи так звану трибуну Мазепи, виготовлену на замовлення в українських майстрів iз вирізьбленим гербом гетьмана. — За деякими даними, Мазепа навіть жив у цьому домі. Але це не доведено».

Як зазначили присутні, нині головне — відновити добре ім’я Мазепи, людини, яка любила Україну та зробила все для того, щоб вона отримала незалежність. Їхню думку підтримала громада, яка біля Києво–Печерської лаври вчора вимагала не перейменовувати цю частину вулицi Івана Мазепи на Лаврську. «Це все за клопотанням російського попа Кирила (предстоятеля РПЦ. — Авт.). Йому, мабуть, було дивно приїжджати на вулицю Мазепи. Взагалі дуже обурює, що українці власним коштом побудували Лавру, а тепер вона належить росіянам, які ще й продовжують «качати» права. Де у світі таке ще є?», — додає пан Нестерчук. Оганізатори заходу передали столичній владі звернення, в якому вимагають відновити назву «Імені Івана Мазепи» для цілої вулиці.

У Чернігові представники громадськості спільно з працівниками Національним архітектурно-історичним заповідником «Чернігів стародавній» також вшанували пам’ять гетьмана України Івана Мазепи.

Про це УНІАН повідомили у прес-служба обласної організації Української народної партії.

З нагоди 380-ї річниці від дня народження гетьмана відбулася церемонія покладання квітів до пам'ятника Мазепі на Валу. Священик Української православної церкви Київського патріархату о. Євген ОРДА відправив молебень за упокій гетьмана України.

Цього дня у Борисоглібському соборі Чернігова відбувся урочистий культурно-мистецький захід за участю Академічного камерного хору ім. Д. Бортнянського.

20 березня – день народження гетьмана України І.Мазепи. У Чернігові про його покровительство та благодійництво нагадують Свято-Троїцький кафедральний собор, барокова споруда Колегіуму, а у Борисоглібському соборі – вишукана срібна іконостасна царська брама.

19 березня

Інші дати
Народився Максим Рильський
(1895, м. Київ – 1964) – український поет, перекладач, публіцист, громадський діяч.
Прислухайтесь, як океан співає — Народ говорить. І любов, і гнів У тому гомоні морськім. Немає Мудріших, ніж народ, учителів; У нього кожне слово — це перлина, Це праця, це натхнення, це людина. Не бійтесь заглядати у словник: Це пишний яр, а не сумне провалля» (Максим Рильський)
Розгорнути
Народився Марко Вороний
1904 – український поет, театрознавець, перекладач. Переклав українською мовою «Інтернаціонал», «Марсельєзу», «Варшав’янку», багато творів західноєвропейської класики. Автор книг для дітей, збірки віршів «Форвард». Син Миколи Вороного. Репресований.
Розгорнути