chrome firefox opera safari iexplorer

У Києві відкрилася виставка про сім'ю Грушевського

26 березня 2012 о 14:07

У київському історико-меморіальному музеї Михайла Грушевського відкрили виставку «Грушевські в огні і бурі революції». Експозиція розповідає про роль сім'ї Грушевських у революції 1917—1921років.

У виставці зібрані цінні документи й світлини. Окрім офіційних листів і фотокарток тут представлені речі з побутового життя епохи. Зокрема, тогочасні листівки і календарі.

Найбільше увагу відвідувачів привертають фото й великий альбом із зображенням діячів українського руху. Його було спеціально випущено у Полтаві у 1917 році.

Також цікавим є список об'єднаного блоку українських партій, які виступили єдиним фронтом під час виборів до Установчих зборів 1917 року. Прізвище Михайла Грушевського стоїть першим у списку.

Музей Грушевського знаходиться в будинку садиби Грушевського по вулиці Паньківській, 9. Він вцілів під час бомбардувань Києва більшовиками.

В кінці січня 1918 року, коли на Київ наступали більшовицькі війська під керівництвом Муравйова, головний будинок садиби був навмисне обстріляний. Залишилися тільки руїни. Саме в цьому будинку згоріла унікальна колекція старожитностей Грушевського, яку він збирав протягом дуже багатьох років, а також чимало унікальних документів.

Виставка триватиме до 20 квітня.

Джерело: Gazeta.ua
Розділи: Новини культури

25 квітня

Інші дати
Вероніка Черняхівська 
1900 – українська письменниця, поетеса-лірик, перекладачка (медичні праці, «Місячна долина» Дж. Лондона, «Прорість» Е. Золя, «Олівер Твіст» Ч. Діккенса). Онука письменника М. Старицького.
Розгорнути
Народився Микола Трублаїні (Трублаєвський Микола)
(1907, с. Вільшанка, Вінницька область – 1941) - український письменник, автор творів для дітей та юнацтва - «Мандрівки», «Шхуна «Колумб», науково-фантастичного роману «Глибинний шлях».
«Будь хоробрим, витривалим. Це потрібно для Батьківщини, для тебе самого. Учись у мужніх, кмітливих, стійких, наслідуй їх. Вони допоможуть тобі стати справжнім громадянином...» (Микола Трублаїні)
Розгорнути