chrome firefox opera safari iexplorer

У Києві замовчуюють епідемію грипу?

22 березня 2012 о 13:56

Не зважаючи на те, що все більше киян хворіють на грип, лікарі пишуть діагноз ГРВІ, пише «Сегодня».

Медики кажуть, що їм не дозволяють ставити діагноз «грип», тому що в лабораторії не вистачає реагентів для аналізів.

"У сина температура під 40 градусів трималась три дні, навіть судинки почали лопати від жару. Лікар прийшла і сказала, що це грип. Виписала ліки, як при грипі, але в діагнозі написано ГРВІ. Чому, питаю. Каже, ще не було дозволу, щоб писати «грип», — розповіла одна з мам Анастасія Смольська.

Батьки зі Святошина кажуть, що в групу дитсадка зараз ходять по 4-6 діток з 30 — усе хворіють.

В аптеках підтвердили, що кияни дійсно стали хворіти більше.

«За тиждень на 5-10% більше запитують ліків від температури та засоби профілактики від грипу – вітаміни, для зміцнення імунітету і щось на зразок афлубіну», — розповіли в одній з аптек столиці.

Щоб у картку вписали діагноз, що людина захворіла саме на грип, потрібно здати аналізи.

«Лікар при підозрі на грип повинен дати направлення на безкоштовний аналіз. У нас є вірусологічна лабораторія на вул. Естонській, там візьмуть мазок з носа і горла, і визначать – грип  це чи ні. Тільки в такому випадку можна писати діагноз», — сказав заступник головного лікаря міської СЕС Юрій Дерпак.

А от якщо в місті оголосять епідемію, то лікарі вже без всяких аналізів можуть сміливо писати в картку пацієнта діагноз «грип». Однак самі лікарі неофіційно говорять, що в лабораторії мало реагентів для проведення аналізів.

«Тому нам неофіційно не рекомендують направляти туди хворих, тільки в серйозних випадках. Але лікуємо ми людей правильно, як від грипу», — розповіла лікар-терапевт поліклініки № 1 Голосіївського району.

У міській СЕС це спростовують. «У нас достатньо компонентів. Звичайно, якщо масово до нас підуть, то навряд чи вистачить, але в тих, кому потрібно, візьмемо аналізи», — сказав Дерпак.

В Українському центрі грипу запевнили, що до епідемії Києву ще далеко. Мовляв, рівень захворюваності нижчий за поріг майже в два рази, ніж при епідемії.

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути