chrome firefox opera safari iexplorer

У Верховній Раді жінок менше, ніж в арабських парламентах

09 березня 2012 о 11:03

Україна як і раніше займає останні місця за кількістю жінок-депутатів. Хоча в світі є країни, де жінок у парламентах немає взагалі.

За даними Міжпарламентського союзу, число жінок у парламентах країн світу за останній рік зросло з 19,2% до 19,5% (на кінець 2011 року).

В Україні з 450 депутатів Верховної Ради всього 36 жінок (8%). Це значно менше, ніж у цілому по Європі (22,3%) і навіть менше, ніж в арабських країнах (10,7%).

Нагадаємо, що в лютому міністром охорони здоров'я була призначена Раїса Богатирьова (сама попросила президента Віктора Януковича дати їй цю посаду). Таким чином, через два роки після його формування, в українському уряді з'явилася перша жінка.

За даними Міжпарламентського союзу, за останні 10 років (з 2001 по 2011 рік) число жінок-парламентаріїв світі зросло на 40% — з 14% до 19,5%, хоча як і раніше не досягло рекомендованого ООН рівня в 30%.

Найкраща ситуація з представництвом жінок у парламентах таких країн, як Швеція — 45%, ПАР — 44,5%, Андорра — 50,0%.

Водночас, у світі ще є держави, в яких жінки взагалі не представлені у вищих законодавчих органах. Зокрема, немає представниць прекрасної статі в парламентах Саудівської Аравії, Катару, Белізу, Науру.

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути