chrome firefox opera safari iexplorer

Українські виші знову поза світовими рейтингами

15 березня 2012 о 10:56

Британська газета Times опублікувала щорічний рейтинг репутації світових ВНЗ World Reputation Rankings. На першому місці виявився Гарвард, жоден з українських вузів у список не потрапив.

Рейтинг складений впливовим у світі освіти додатком газети Times — Times Higher Education — за участю інформаційної групи Thomson Reuters та служби вивчення громадської думки Ipsos Media.

Щорічно останні вісім років вони публікують рейтинг світових вузів (World University Rankings) на основі рівня освітніх і дослідницьких програм, цитованості наукових статей, кількості іноземних студентів і фахівців. Однак з 2011 року рейтинг по репутації у професорського складу був виведений в окрему публікацію.

Репутаційний рейтинг складається на основі опитувань представників професійного співтовариства. В цьому році опитано було 17 тисяч 554 вчених — на 31% більше, ніж у минулому році.

Перша шістка за минулий рік не змінилася. Перше місце в рейтингу посідає Гарвардський університет, за ним йде Массачусетський технологічний інститут. Трійку замикає найуспішніший у рейтингу британський університет — Кембриджський. Далі йдуть Стенфордський університет, Каліфорнійський університет у Берклі і, нарешті, Оксфордський.

У рейтингу продовжують домінувати американські вузи, їх у сотні 44. На другому місці британські, які зменшили свою присутність у підсумковій таблиці на два університети в порівнянні з минулим роком і зараз представлені десятьма закладами.

Після Штатів і Британії найбільш представлені в рейтингу Японія і Нідерланди, від яких у сотню потрапили по п'ять вузів. Експерти також відзначають наступ Сходу на Захід: цього року в рейтинг потрапили два китайських ВНЗ, Університет Гонконгу, Національні університети Тайваню і Сінгапуру.

Між тим, зі списку випав єдиний представник країн СНД — Московський державний університет імені Ломоносова. У минулому році він посідав у рейтингу 33-е місце.

Нагадаємо, за версією компанії QS, найкращим вузом у світі є Кембридж. У першу п'ятірку також увійшли Гарвард, Массачусетський технологічний, Єльський і Оксфордський університети.

24 квітня

Інші дати
Народився Дмитро Білоус
(1920, с.Курмани Сумська область - 2004) - український поет, перекладач, літературний критик, громадський діяч. Лауреат Національної премії України ім. Т.Шевченка за книгу «Диво калинове».
Вдягла весна мережану сорочку У день святий звільнившись од турбот І підіймає волошкові очі До віщих, до церковних позолот; Душа стає в цю днину молодою, Забувши, що слова бувають злі І помняться старання добротою, На щедрому пасхальному столі. (Вадим Крищенко)
Розгорнути
Народився Олександр Духнович
(1803, с. Тополі, Словаччина – 1865) - український письменник, культурний діяч, педагог.
Розгорнути